latinica  ћирилица
06/04/2016 |  08:20 | Autor: SRNA

Peta žrtva gripa u Crnoj Gori

Preminuo je pacijent star 69 godina koji je liječen u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici i nije bio vakcinisan protiv gripa, što je peti registrovani smrtni slučaj od posljedica izazvanih gripom u ovoj sezoni, saopštio je crnogorski Institut za javno zdravlje.
Grip H1N1 - Foto: REUTERS
Grip H1N1Foto: REUTERS

U Institutu kažu da je na 100.000 lica registrovano 38 oboljelih. Epidemijski prag za grip u Crnoj Gori iznosi 100 lica sa simptomima koji se tokom sedmice obrate za pomoć ljekaru na 100.000 stanovnika.

"U Crnoj Gori se u 13. nadzornoj sedmici, u odnosu na prethodnu, bilježi rast broja registrovanih slučajeva oboljenja sličnih gripu. Najveći broj oboljelih ima od 25 do 64 godine", navodi se u saopštenju.

U Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta, zaključno sa 3. aprilom potvrđeno je prisustvo antigena virusa gripa tipa A i antigena virusa gripa tipa B kod 190 pacijenata.

Iz Instituta poručuju da se, radi sprečavanja širenja bolesti na zdrave osobe potrebno pridržavati opštih preventivnih mjera, a najefikasnija je vakcinacija, zbog čega bi trebalo da se vakcinišu sva lica koja su u povećanom riziku od razvoja komplikacija.