latinica  ћирилица
07/04/2016 |  08:39 | Autor: B92

Hit u svijetu - ljubičasti hljeb

Bijeli hljeb se već dugo smatra glavnim neprijateljem linije i zdravlja, on je povezan sa gojaznošću i visokimg krvnim pritiskom kod ljudi.
Ljubičasti hljeb - Foto: ilustracija
Ljubičasti hljebFoto: ilustracija

Profesor Žou Veibiao sa Univerziteta u Singapuru našao je način rješavanja tih problema, zadržavajući teksturu i ukus hljeba. Svijetu je predstavio najnoviji hit u ishrani - ljubičasti hljeb koji je mnogo zdraviji od bijelog hleba!

Profesor Žou je želio da pronađe način da promijeni formulu hleba, ali da ipak zadrži njegov sjajan ukus i mekoću. rezultat njegovog istraživanja je ljubičasti hljeb, za koji kaže da je cijeli napravljen od potpuno prirodnih sastojaka.

Žou Vijebao počeo je sa ekstrakovanjem antocijanina, prirodnog plavog pigmenta iz crnog pirinča, koji se može pronaći i u borovnicama i grožđu, izostavljajući njegova skrobna jedinjenja. Antocijanin je sastavio sa tijestom i dobio hljeb mnogo bolji za ljudsko tijelo od bijelog!

Kada se hljeb ispeče na 200 stepeni, 80 odsto antioksidanata antocijanina ostaje sačuvano. Ovo jedinjenje reaguje i sa enzimima skorba iz brašna, zbog čega se ljubičasti hljeb vari 20 odsto lakše u odnosu na običan, što je novu namirnicu odmah lansiralo na listu superhrane.

"Ukoliko želite da uživate u teksturi hljeba i usporite varenje, ovo je vjerovatno najbolji način", objasnio je Vejbijao i dodao da putem ljubičastog hljeba unosite istu količinu skroba i pšeničnog brašna, pa nutritivna vrijednost ostaje ista.

"Ključna ideja jeste da usporite oslobađanje energije, da biste kalorije mogli da trošite tokom dužeg vremenskog perioda", istakao je on.

Takođe, za antocijanine se vjeruje da pozitivno utiču na gojaznost pomažu u prevenciji kardiovaskularnih i neuroloških bolesti, pa čak i raka.

Ljubičasti hljeb još uvijek nije dostupan u široj prodaji, ali Vejbijao uveliko radi na saradnji sa prestižnim proizvođačima hrane, kako bi se što pre našao u supermarketima.