latinica  ћирилица
10/04/2016 |  10:44 | Autor: B92

Naučnici: Svinjska srca mogla bi da spasu ljudske živote

Јednog dana pacijentima sa kardiološkim problemima mogla bi da budu presađena svinjska srca, saopštili su u utorak istraživači koji su javnost obavijestili o velikom naučnom pomaku na polju trasplantacije organa s vrste na vrstu.

Uzimajući u obzir manjak donatora organa, korišćenje životinjskih srca, pluća ili jetri koje bi mogle spasu ljudske živote, dugo se smatra svetim gralom medicine.

Naučnici iz SAD i Njemačke u utorak su objavili da su transplantirana svinjska srca u babunima, primatima najbližim čovjeku, uspjeli da održe u funkciji rekordne dvije i po godine.

Njihova metoda zasniva se na kombinaciji modifikacije gena i lijekova za imunitet.

"Ovaj uspjeh je veoma značajan jer nas vodi korak bliže korišćenju tih organa kod ljudi," izjavio je koautor studije Muhamed Mohiudin iz Nacionalnog instituta za srce, pluća i krv u Merilendu.

"Ksenotransplantati, organi transplantirani s vrste na vrstu, mogu potencijalno da spasu hiljade života svake godine, koji bi mogli da budu izgubljeni zbog nestašice ljudskih organa za transplantaciju", izjavio je Mohiudin za AFP putem imejla.

U eksperimentima s babunima, srca su finkcionisala do 945 dana, rušeći ranije rekorde koje je postavila ista grupa istraživača.