latinica  ћирилица
11/04/2016 |  08:52 | Autor: TANЈUG

Dubai gradi neviđen neboder

U Dubaiju bi uskoro trebalo da počne izgradnja tornja koji će biti viši od Burdž Kalife, trenutno najviše zgrade na svijetu.
Dubai gradi neviđen neboder - Foto: TANЈUG
Dubai gradi neviđen neboderFoto: TANЈUG

Izgradnja tornja će koštati oko jedne milijarde dolara, a on će biti "malo viši" od Burdž Kalife, najavio je predsjednik upravnog odbora građevinske kompanije "Emara" Mohamed Alabar, predstavljajući novinarima u Dubaiju detalje tog projekta.

Konačna visina zgrade će biti objavljena po okončanju izgradnje, rekao je Alabar, dodajući da bi njegova kompanija željela da toranj "pokloni gradu prije 2020. godine", kad će Dubai biti domaćin svetske izložbe "Vorld Ekspo", prenijela je agencija AFP.

Toranj, kojeg je dizajnirao špansko-švajcarski arhitekta Santijago Kalatrava Vals, imaće više vidikovaca, kao i 18 do 20 spratova na kojima će se nalaziti, između ostalog, restorani i hoteli.

On će biti uzak i podsjećaće na minaret, a biće "pričvršćen" za zemlju pomoću snažnih kablova, saopštila je kompanija "Emar".

Oblakoder Burdž Kalifa je visok 828 metara, a njegova izgradnja je koštala 1,5 milijardi dolara. Otvoren je u januaru 2010. godine.

Dubai je poznat po izgradnji na desetine futurističkih oblakodera, koji su značajno izmijenili izgled tog grada.

Saudijska kompanija "Kingdom Holding" istovremeno planira da u DŽedi izgradi zgradu koja će premašiti Burdž Kalifu, a biće visoka više od jednog kilometra.