latinica  ћирилица
11/04/2016 |  18:15 | Autor: Večernje novosti

Manjak vitamina uzrok nesnosne glavobolje

Većina migrena može da se spriječi nadoknadom nutrijenata koje ne unosimo dovoljno. Više od polovine svih glavobolja izazvana je ili nedostatkom vitamina B i D, ili su posljedica trovanja teškim metalima.
Migrena (ilustracija) -
Migrena (ilustracija)

Većina migrena može da se spriječi ili umanje napadi ove nesnosne glavobolje, tvrde američki naučnici. Lijek se ne krije ni u kakvom novom lijeku ili revolucionarnoj metodi, već u nadoknadi manjka nutrijenata koji su uzrok najviše tipova migrena.

* Milijarda ljudi širom svijeta pati od migrene
* 20 miliona napada migrene dogodi se svakog dana
* Tri puta češće migrene pogađaju žene
* 25 odsto žena i osam odsto muškaraca dobiće migrenu tokom života
* 10 odsto djece uzrasta od pet do 15 godina pati od migrenoznih napada
* Polovina žena koje pate od migrene imaju napad jednom mjesečno
* Kod 62 procenta djece migrena traje 24 sata

Istraživači su dokazali da nadoknadom vitamina A i D i čišćenjem organizma od toksičnih metala, migrene kod nekih pacijenata potpuno nestaju ili se znatno smanjuje broj napada glavobolje.

Migrene su jake glavobolje koje se često ponavljaju i javljaju se uglavnom na jednoj strani glave. Tipičan simptom je pulsirajući bol koji se pogoršava poslije i najmanje svakodnevne aktivnosti. Migrenu prate mučnine i problemi s vidom, osetljivost na svjetlo, bol iza jednog oka ili uva, a javljaju se i svjetlucave tačke u vidnom polju.

Postoje migrene sa aurom i bez aure. Aura je neurološki simptom koji prati migrenu najčešće u obliku vizuelnih poremećaja. Migrene sa aurom uključuju i ukočenost i peckanje u rukama i nogama, probadanja u mišićima poput igala, slabost jedne strane tijela i vrtoglavice. Aure se pojavljuju od četiri do 72 sata prije napada migrene. Pacijent osjeća mučninu, povraća i ima dijareju. Od 70 do 90 odsto njih ima migrenu sa aurom koja se javlja nekoliko puta sedmično.

Naučnici iz Mejo klinike nabrojali su neke od uzročnika: hormonalne promjene kod žena, hrana, posebno slana i prerađena, preskakanje obroka, aditivi iz namirnica, vino i pića sa kofeinom, stres, jaka svjetlost i zvuci, promjene u ritmu spavanja, psihičko naprezanje, varijacije vazdušnog pritiska, lijekovi poput oralnih kontraceptiva i nitroglicerin. Najviše ispitivane u migrene uzrokovane deficitom nutrijenata, a one se, srećom, mogu i sprečiti.

Nedostatak vitamina B u organizmu, posebno B2, B6 i B12, dokazan je okidač migrena. Teoretski, nedostatak vitamina B izaziva oštećenja u moždanom krvotoku, jer nemaju adekvatnu ishranjenost, što može da bude okidač za glavobolju.

I manjak vitamina D se navodi kao jedan od glavnih okidača za glavobolju. Ovaj vitamin je odgovoran za apsorpciju svih nutrijenata neophodnih za funkcionisanje organizma. Bez dovoljno vitamina D, možete izgledati neuhranjeno iako se hranite redovno. Vitamin D, poznato je, ima i analgetski efekat, pa i ako dođe do migrene, one su znatno slabijeg intenziteta. Tako, uzimanje vitamina D istovremeno smanjuje učestalost migrena.

Prvi simptom trovanja teškim metalima u organizmu poput olova, arsena, žive, hroma, jeste upravo migrena. Iako organizam može da funkcioniše sa tragovima ovih metala u njemu, kada nivo otrova dođe do određene granice, javljaju se migrene. jedna studija je pokazala da pacijenti koji boluju od migrena imaju prekomjeran nivo kadmijuma, gvožđa, olova i mangana u organizmu. Mnogi od ovih metala mogu da pređu krvnu barijeru u mozgu i da izazovu oksidativno oštećenje, koje se manifestuje migrenama.

Srećom, minimalnom korekcijom životnih stilova i ishrane, kao i unošenjem vitamina B i D grupe može da se izbjegne migrena. Da biste izbjegli trovanje teškim metalima, zamijenite sve boje i vodovodne cijevi koje sadrže olovo, ne jedite ribu za koju niste sigurni da ne sadrži živu i ne držite u kući baterije koje sadrže kadmijum. Vitamin D možete dobiti od sunca, ali i ako jedete masnu ribu, pečurke i mliječne proizvode. Namirnice bogate vitaminom B su takođe mliječni proizvodi, zeleno lisnato povrće, živinsko meso, banane, govedina i ostrige.

ŠTA MOŽETE DA UČINITE

Promjena vremena, tačnije atmosferskog pritiska okidač je za migrenu. Pratite vremensku prognozu i pripremite se za nastupajuće promjene.

Neravnoteža hormona uobičajena pred menstruaciju, u trudnoći i menopauzi uzrokuje napade migrene. 

Neke namirnice i napici dovode do migrenoznih napada. Vodite dnevnik ishrane i izbacite namirnice za koje sumnjate da su okidači glavobolje.

Preskakanje obroka i neredovna ishrana okidači su za glavobolje. Naučite se da jedete uvijek u isto vrijeme.

Parfemi, hemijski preparati i drugi mirisi, posebno u prostorijama, mogu da izazovu migrenozne napade.

Јaka sijalica, posebno fluorescentno svjetlo i svjetlo od monitora, mogu da budu izazivači bola u glavi. Nosite naočare za sunce kad ste napolju i izbjegavajte da gledate u ekrane u zamračenoj prostoriji.

Previše ili premalo sna, kao i loš kvalitet spavanja krivci su za nastanak migrene.

Vježbanje i sport često aktiviraju nesnosne bolove u glavi.

Pretople prostorije, spoljne vrućine i pregrijevanje organizma može da izazove napad glavobolje.

Manjak tečnosti u tijelu poznat je krivac za aktiviranje glavobolje. Izbjegavajte alkohol i kofein i pijte dovoljno vode kako biste izbjegli dehidrataciju.

PET GLAVNIH OKIDAČA

* Čokolada
* Parfem
* Alkohol
* Promjena vremena
* Јaka svjetlost