latinica  ћирилица
12/04/2016 |  16:47 | Autor: TANЈUG

Kanada: Novi pravac u jogi uključuje glasno psovanje

Građani Kalgarija u Kanadi napravili su novi pravac u vježbanju drevne vještine Rage Јoge.
Meditacija (Foto: Thinkstock) -
Meditacija (Foto: Thinkstock)

Nov koncept je zadržao miran, Zen ambijent joge, ali uz dodatak da oni koji vježbaju, prilikom izdaha, psuju i viču u određenim pozama, a poslije vježbi obavezno odu na pivo.

Kombinacija druženja, paba, piva i joge se pokazala kao uspješan vid opuštanja nakon stresnog dana, piše Bi-Bi-Si.

"Na treninzima nudimo bogat rječnik, smijeh i bezobrazluke", piše na sajtu kompanije koja svoj pokret opisuje kao "kombinaciju istezanja, pozicionih vježbi i lošeg humora, sa ciljem postizanja dobrog zdravlja".

Cijena jednog časa je oko 9 dolara i uključuje vaučer za popust na dva piva.

Tvorac Lindzi Istak, koja predaje fleksibilnost i zdravlje, došla je na ideju oslobađanja od bijesa sa svojim asana joga pozama, nakon lošeg raskida.

- Bila sam puna bola, bijesa i zbunjena. Tada sam okrila da uključivanje psovke u jogi ima oslobađajući efekat - rekla je Lindzi.

Prednosti joge i meditacije su dobro poznati, a studije su pokazale da "bezobrazan rječnik" povećava toleranciju na bol, da nas čini ubjedljivim u poslovnim razgovorima i da stvara osjećaj solidarnosti.

Dakle, spoj vježbi, mira i psovanja nudi novi put ka ličnom miru i pomaže nam da se nosimo sa stresom, piše Bi-Bi-Si.

- Postoje dokazi koji povezuju psovanje sa različitim oblastima mozga na koje uobičajen rječnik nikako ne utiče - rekao je dr Ričard Stivens, sa britanskog univerziteta Kil.

- Prilikom vježbi za relaksaciju, ne očekuju da čujete tu vrstu jezika, tako da psovanje tom prilikom ima posebnu težinu, natjera te da se smiješ i refleksno te opušta - objasnio je Stivens.

Nakon što je dobila medijsku pažnju, i kada je njen koncept opisan kao "pretjeran" u Rusiji, Velikoj Britaniji i Јužnoj Africi, Lindzi Istak je pokrenula kampanju za razvoj onlajn kurseva i nada se turneju po Kanadi u avgustu.