latinica  ћирилица
12/04/2016 |  19:05 | Autor: Večernje novosti

Opasno salo oko vitalnih organa

Ljekari upozoravaju na postojanje nimalo bezazlenog unutrašnjeg sala oko vitalnih organa, čak i kod mršavih osoba. Masne naslage oko srca, jetre ili pankreasa ponekad su štetnije od onih na stomaku ili butinama.
Vaga - Foto: ilustracija
VagaFoto: ilustracija

Uprkos uvriježenom mišljenju da je normalna tjelesna težina pokazatelj dobrog zdravlja, pojedini ljekari upozoravaju na postojanje nimalo bezazlenog unutrašnjeg sala oko vitalnih organa, čak i kod mršavih osoba. Masne naslage oko srca, jetre ili pankreasa ponekad su štetnije od onih na stomaku ili butinama, tvrdi profesor dr DŽimi Bel s Imperijal koledža u Londonu.

Dr Bel je s timom saradnika skenerom pregledao oko 800 dobrovoljaca i napravio "mape sala" na kojima se vidi gdje sve organizam nagomilava masti. U istraživanju su učestvovale i profesionalne manekenke, kod kojih je takođe registrovan višak unutrašnjih masnih naslaga.

"Podaci prikupljeni na ovaj način pokazuju da ljudi, koji težinu regulišu dijetom, a ne vježbanjem, često imaju unutrašnje naslage sala, mada djeluju vitko. Mršavi ljudi ponekad žive u pogrešnom ubjeđenju da je sve u redu ako nemaju višak sala oko struka", upozorava dr Bel.

Britanski stručnjaci smatraju da unutrašnje masne naslage povećavaju rizik od dijabetesa i srčanih oboljenja i poručuju:

- Ako želite samo da izgledate lijepo, dovoljno je da držite dijetu. Ali ako želite da budete vitki i zdravi, fizička aktivnost mora da zauzme značajno mjesto u vašem životu.