latinica  ћирилица
14/04/2016 |  09:24 ⇒ 09:36 | Autor: TANЈUG

Zika virus izaziva defekte pri rođenju i mikrocefaliju

"Naučnici Centra za kontrolu i prevenciju bolest su zaključili nakon pažljivog razmatranja postojećih dokaza da zika uzrokuje mikrocefaliju i druge teške poremećaje mozga", navodi se u saopštenju Centra.
Zika virus uzrok mikrocefalije - Foto: AP
Zika virus uzrok mikrocefalijeFoto: AP

Američki naučnici i zdravstvene službe su potvrdili da zika virus izaziva defekte pri rođenju, uključujući i mikrocefaliju.

To je potvrđeno nakon mjeseci debata i neizvjesnosti u vezi sa ovim virusom, prenio je AFP.

"Naučnici Centra za kontrolu i prevenciju bolesti  su zaključili nakon pažljivog razmatranja postojećih dokaza da zika uzrokuje mikrocefaliju i druge teške poremećaje mozga", navodi se u saopštenju Centra.

Zaključak je baziran dijelom na seriji studija u Brazilu, gdje su hiljade beba rođene prošle godine sa defektima, što se poklapalo sa infekcijama izazvanim virusom zika.

Direktor CDC Tom Friden saopštio je da ova najnovija studija predstavlja prekretnicu u vezi epidemije zika virusa, prenosi AFP.

Nekoliko stotina beba rođeno je u Brazilu prošle godine sa mikrocefalijom, pri čemu se djeca rađaju sa abnormalno malim glavama.

Ovi nedostaci se poklapaju sa porastom zika infekcija.

Istraživanja su sada potvrdila sumnje tih stručnjaka, saopšteno je iz CDC, prenosi Bi-Bi-Si.

"Ova studija označava prekretnicu u vezi sa epidemijom ika virusa. Sada je jasno da virus izaziva mikrocefaliju", rekao je Tom Friden, šef CDC.