latinica  ћирилица
15/04/2016 |  16:30 ⇒ 16:30 | Autor: Agencije

Kakav je život osobe alergične na sopstveni znoj?

Dvadesetosmogodišnjoj ženi sa Floride život je uništen zbog alergija, ali ne na polen, mačke ili kikiriki. Ona je alergična sopstveni znoj i suze.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

“Niste ni svjesni koliko znoja luči vaše tijelo sve dok ne postanete alergični na njega“, napisala je DŽuli Rid na svom blogu.

Ovoj mladoj ženi, koja je radila kao plesna instruktorka i gimnastičakra, prije tri godine dijagnostikovano je jedno od rijetkih stanja koje se zove holinergična urtikarija.

Ljudi koje ovo stanje pogodi i koje se javlja bez očiglednih razloga, imaju previše osjetljivu kožu koja reaguje na znoj, suze i kupanje toplom vodom.

Bolni svrab koji se javlja prilikom znojenja ili plakanja, može da traje i danima.

Od kako je oboljela od ovog veoma rijetkog stanja, Rid je izgubila posao i ugojila se, a ne može da ode ni do prodavnice a da ne privuče poglede zbog rana koje ima na koži.

Ovo stanje može da nestane spontano, isto kako se i pojavilo, ali ne može se odrediti vremenski okvir kada bi ono trebalo da nestane. Za liječenje se koriste antihistamini, ali pošto je Rid ostala bez posla i zdravstvenog osiguranja, teško joj je da plaća neophodne tretmane.