latinica  ћирилица
16/04/2016 |  20:32 | Autor: sputniknews.com

Bakterije iz Sibira novi borci protiv raka?

Sibirski istraživači otkrili su nove sojeve bakterija koje proizvode prirodne antibiotike.
Bakterija (ilustracija) -
Bakterija (ilustracija)

Nova jedinjenja, prema riječima naučnika, mogu da pomognu u borbi protiv širokog spektra oboljenja, od ešerihije koli do raka.

Grupa naučnika iz Irkutska zajedno s kolegama iz Njemačke uspjela je da izdvoji novi soj bakterija koje mogu da proizvode antibiotike do sada nepoznate medicini, saopšteno je na sajtu Irkutskog državnog univerziteta.

- Iz voda pećinskog jezera i podstanice pod nazivom "mjesečevo mlijeko" izdvojili smo deset novih sojeva. Testirali smo ih sve i izabrali smo jedan koji smo detaljnije istražili. Ispostavilo se da ovaj soj može da proizvede više od 120 jedinjenja, od kojih je 100 nepoznato nauci - kaže viši naučni saradnik ovog Instituta Denis Aksjonov Gribanov.

Naučnici su već ustanovili da pojedina bakterijska jedinjenja mogu da se bore protiv ešerihije koli i osipa. Pored toga, istraživači pretpostavljaju da druga jedinjenja imaju antikancerogena i insekticidna svojstva.

Grupa naučnika u ovom trenutku radi na identifikaciji svih jedinjenja i utvrđivanju protiv kakvih bolesti mogu da se bore novootkriveni antibiotici.