latinica  ћирилица
18/04/2016 |  10:29 ⇒ 10:31 | Autor: Agencije

Nova vakcina veliki korak ka iskorjenjivanju dječije paralize

Više od 150 zemalja svijeta počelo je da koristi novu vakcinu protiv dječije paralize (polija), što je veliki napredak ka iskorjenjivanju ove bolesti, ističu zdravstveni stručnjaci.
Vakcina - Foto: ilustracija
VakcinaFoto: ilustracija

Nova vakcina cilja na posljednje dvije mutirane verzije virusa koje se javljaju do uzrasta od 18 mjeseci. Više ne obuhvata oslabljenu verziju virusa polio tipa 2 koji je iskorijenjen 1999. godine.

Da je broj oboljelih od dječije paralize značajno smanjen govori podatak kako su u toku 2015. godine zabilježena samo 74 slučaja, a svi su prijavljeni u Avganistanu i Pakistanu. U toku 2016. oboljelo je desetoro djece.

Na afričkom kontinentu polio je iskorijenjen već više od godinu dana, piše BBC.

Pojava nove vakcine desila se nakon što je više od 30 godina uspješno korišćena prethodna verzija.

Napredak novih vakcina u 155 zemalja će u naredne četiri nedjelje pratiti i kontrolisati više od hiljadu specijalista. I nove vakcine će se davati na isti način - oralno, tako da zdravstvenim radnicima neće trebati nikakve nove obuke.

Dječija paraliza je akutno infektivno oboljenje uzrokovano poliovirusom. Manifestuje se seroznim meningitisom, flakcidnim paralizama i parezama mišića.

Bolest se javlja endemsko-epidemijski i najčešće oboljevaju djeca. Bolesnik izlučuje viruse preko pljuvačke i fecesa, predstavljajući izvor zaraze. Glavni put prenosa je fekalno-oralni.