latinica  ћирилица
19/04/2016 |  12:53 ⇒ 12:58 | Autor: Agencije

Gitara Kurta Kobejna procijenjena na 140.000 dolara

Crno-bijela gitara marke Fender Stratokaster, koju je koristio američki pjevač i gitarista Nirvane Kurt Kobejn na završnoj turneji te grupe, biće data na aukciju.
Kurt Kobejn - Foto: Getty Images
Kurt KobejnFoto: Getty Images

Vrijednost gitare na kojoj je Kobejn svirao na koncertu 16. februara 1994. godine u francuskom Renu procijenjena je na 140.000 dolara, navodi britanska aukcijska kuća Kuper Oven, u čijem je vlasništvu ova gitara. Instrument legendarnog umjetnika tako se pridružilo nizu predmeta koji su mu pripadali, a koji su na licitaciji posljednjih mjeseci.

Među stvarima je i Kobejnov zeleni džemper koji je nosio u Njujorku na snimanju programa MTV, kao i pramen njegove kose. Kobejn je osnovao grupu Nirvana 1985. godine, a ona je sa Kobejnom kao tekstopiscem, samo u SAD prodala više od 25 miliona albuma i više od 50 miliona u svijetu dostižući veliku popularnost. Ugledni muzički časopis Roling Ston uvrstio je Nirvanu na 27. mjesto najvećih muzičkih umjetnika svih vremena, dok je Kurt proglašen za 12. najboljeg gitaristu svih vremena.

Kobejn se posljednjih godina života borio sa zavisnošću o heroinu, bolestima i depresijom, njegovom slavom, te pritiskom medija na njega i njegovu ženu Kortni Lov. Kobejn je pronađen mrtav u svojoj kući u Sietlu 5. marta 1994. godine. Njegova smrt godinama je predmet rasprave, dok je prema policijskom izvještaju slavni muzičar izvršio samoubistvo pucajući iz puške sebi u glavu.