latinica  ћирилица
19/04/2016 |  14:42 ⇒ 15:10 | Autor: Večernje novosti

C.Gora- Alarmantno zagađenje vazduha u tri grada

Svjetska zdravstvena organizacije upozorila je nadležne u Crnoj Gori na alarmantne posljedice aerozagađenja u Podgorici, Nikšiću i Pljevljima.
Zagađenost vazduha - Foto: vijesti.me
Zagađenost vazduhaFoto: vijesti.me

Stanovnici ova tri grada čitav život udišu otrove, a zbog otrovnog dima nastupi više od 250 prijevremenih smrti!

U tri velika crnogorska grada - Podgorici, Nikšiću i Pljevljima, zagađenost vazduha je tolika da na opasne posljedice po zdravlje građana upozorava i Svjetska zdravstvena organizacija. Rezultati studije procjene uticaja zagađenja vazduha pokazuju da se godišnje u ova tri urbana centra registruje više od 250 prevremenih smrti i 140 hospitalizacija, što državu košta oko 300 miliona dolara. Podaci su sumorni i veoma zabrinjavajući, pa tako i činjenica da se gotovo šest odsto smrtnih slučajeva desi u Podgorici, 12 odsto u Nikšiću i 22 odsto u Pljevljima.

U specijalnoj bolnici "Јovan Bulajić" u Brezoviku kod Nikšića sve je više pacijenata oboljelih od karcinoma pluća.

Za 12 mjeseci prošle godine otkriven je 251 slučaj oboljelih od ove teške bolesti, što je za deset odsto više nego godinu ranije.

- Ukupan broj ambulantnih pregleda tokom 2015. bio je 7.542, od čega je hospitalizovano 2.245 pacijenata, što je u odnosu na 2014. povećanje za 10 do 15 odsto - ističu u specijalnoj bolnici.

- Država sada treba da odgovori i napravi akcioni plan za rješenje problema, a ne kao što je bio slučaj u Pljevljima, gdje smo imali kratkoročni plan, uvođenje peleta i briketa, koji je doživio debakl. Mi ćemo predstaviti analizu četiri mjeseca grijne sezone i pokazati da imamo 80 do 100 dana prekoračenja dozvoljenog aerozagađenja, a zakonom je dozvoljeno 35 dana godišnje - kaže direktor nikšićkog NVO "Ozon" Aleksandar Perović.