latinica  ћирилица
20/04/2016 |  15:17 | Autor: SRNA

Doboj: Od 500 pregledanih, 10 oboljelo od karcinoma dojke

U dobojskoj Bolnici "Sveti apostol Luka" tokom šest mjeseci izvršeno je 500 mamografskih pregleda, a kod deset pacijentkinja dijagnostifikovan je karcinom dojke, rekao je Srni radiolog Obrad Јović.
Opšta bolnica u Doboju - Foto: RTRS
Opšta bolnica u DobojuFoto: RTRS

Јović je naveo da je ova zdravstvena ustanova nakon uvođenja Kabineta za mamografiju u oktobru prošle godine značajno unaprijedila kvalitet pregleda.

"Uz kabinet za mamografiju primjenjuju se i ostali modaliteti za dijagnostiku dojke, sa tendencijom uvođenja interventnih dijagnostičkih procedura", rekao je Јović prije predavanja "Karcinom dojke - dijagnostika i liječenje" koje je organizovano u dobojskoj bolnici.

Radiolog Kliničkog centra u Banjaluci Dijana Mikić istakla je da se primjenom mamografa smanjuje broj oboljelih od karcinoma dojke i pospješuje liječenje ukoliko se karcinom utvrdi u ranoj fazi.

Ona je navela da su zemlje regiona, prvenstveno Slovenija, zahvaljujući mamografskom pregledu za 30 odsto smanjile smrtnost.

Mikićeva je preporučila preventivne godišnje preglede za žene koje su starije od 40 godina, a za mlađe ultrazvučne preglede.

Hirurg dobojske Bolnice Predrag Lazić ocijenio je da je ova zdravstvena ustanova uvođenjem mamografa i novih dijagnostičkih metoda upotpunila najsavremeniju dijagnostiku.