latinica  ћирилица
21/04/2016 |  08:52 ⇒ 08:52 | Autor: RTS

Afroamerička aktivistkinja na novčanici od 20 dolara

Prvi put će portret jedne crne žene, borca za ukidanje ropstva Harijet Tabman biti na jednoj američkoj novčanici, otkrivaju u američkom ministarstvu finansija.
Aktivistkinja Harijet Tabman (Foto: nationalgeographic.com) -
Aktivistkinja Harijet Tabman (Foto: nationalgeographic.com)

Izvor iz ministarstva je rekao za agenciju AP da će Harijet Tabman, vođa borbe protiv ropstva iz 19. vijeka, na novčanici zamijeniti portret Endrjua DŽeksona, sedmog američkog predsjednika.

To će biti prvi put da jedna žena bude na nekoj američkoj novčanici u posljednjih sto godina. Biće objavljene i druge promjene na novčanicama od 20, 10 i pet dolara.

Odluka da se portret legendarne afroameričke aktivistkinje stavi na novčanicu od 20 dolara vjerovatno znači da je ministar odustao od ranije namjere da skine Aleksandra Hamiltona sa novčanice od 10 dolara.

U junu 2015. godine, američko ministarstvo finansija je najavilo da namjerava da zamijeni portret prvog ministra finansija Aleksandra Hamiltona sa novčanice od deset dolara likom jedne žene, čije ime tada nije navedeno.

To je izazvalo bijes obožavatelja Hamiltona, jednog od tvoraca Ustava, koji su tražili da se sa novčanice od 20 dolara zamijeni lik sedmog američkog predsjednika Endrjua DŽeksona, koji je mnogo manje popularan.

Tada je vlada pokrenula veliko ispitivanje javnog mnenja o tome koja bi žena trebalo da bude izabrana da krasi jednu američku novčanicu, prvi put u 100 godina.

Među finalistkinjama bile su Elenor Ruzvelt i aktivisktinja u borbi protiv rasne segregacije Roza Parks.

Druge žene bile su na američkim novčanicama ranije, Marta Vašington, supruga prvog američkog predsjednika DŽordža Vašingtona ili Indijanka Pokahontas.