latinica  ћирилица
21/04/2016 |  11:53 ⇒ 12:11 | Autor: novosti.rs

Pobijedite proljećni umor

Nekako s proljeća, kada se priroda probudi, mi padnemo. Hoćemo sve i svuda, ali stalno nas prati taj osjećaj umora, spava nam se, bezvoljni smo, razdražljivi.
Sunčan dan - Foto: RTRS
Sunčan danFoto: RTRS

Dok neki tvrde da je to samo mit, ljekari naglašavaju da je istina. Proljećni umor nije laž i predstavlja fiziološku fazu u procesu adaptacije organizma na nove meteorološke uslove. Bar dvije nedjelje, a realnije je mjesec dana, traje to prilagođavanje, pa osjećamo malaksalost, bolove u mišićima, glavobolju, a vrlo često i apatiju.

Stručnjaci kažu da se to dešava jer smo iscrpljeni od borbe sa virusima, nismo se još navikli na pojačanu sunčevu svjetlost, a zimi smo po pravilu pasivniji, tako da sada sve stiže na naplatu.

Savjet Bečkog društva za promociju zdravlja je da se što više vremena provodi na otvorenom prostoru, na dnevnoj svjetlosti. Šetnja, trčanje, vožnja bicikla - sve je poželjno. Provjetravanje prostorija je obavezno, jer mozak mora da dobije kiseonik. Koliko brzo ćemo se osloboditi neželjenog umora zavisi i od ishrane, u koju bi trebalo uvrstiti što više svježeg voća i povrća bogatog vitaminima i mineralima.

Nutricionista DŽudit Blahfelner preporučuje da ne čekamo da se pojave paradajz i krastavci, nego da iskoristimo blagodeti karfiola, kupusa, šargarepe... San je veoma važan, a preporuka je da se u krevet odlazi bar sat prije ponoći, jer se u tom periodu najkvalitetnije spava.