latinica  ћирилица
21/04/2016 |  12:36 ⇒ 12:37 | Autor: novosti.rs

Zašto su neke osobe uvijek vitke?

Polovina mršavih nikada nije držala dijete, ne pije gazirana pića, a vježba čak pet puta sedmično. Svaki deseti je vegetarijanac.
Ilustracija - Foto: flickr.com
IlustracijaFoto: flickr.com

Pitate se kako vaša drugarica koja nikad nije na dijeti uspijeva da bude tako mršava? Isto pitanje postavili su i istraživači iz Finske želeći da ustanove šta zapravo jedu ljudi koji se ne trude da budu vitki, već su takvi bez vidljivog napora.

U ispitivanju su učestvovali 122 žene i muškarca čiji je indeks tjelesne mase bio u granicama normale, iako nisu na posebnim režimima ishrane. Njihovi rezultati upoređeni su s grupom koja je stalno na dijeti.

Polovina mršavih ispitanika nikada u životu nije držala dijete, mjeri se jednom nedjeljno, ne pije gazirana pića, a vježba čak pet puta sedmično. Svaki deseti je vegetarijanac, a svaki treći ne pije alkohol.

Doručak većine sastoji se od voća i povrća, dok trećina bira jaja. Petina za užinu uzima lješnike, bademe ili orahe, dok 44 posto bira voće. Svaki treći za ručak jede salatu, a 65 odsto uveče konzumira povrće. Isto toliko njih kaže da im je piletina omiljena hrana.

Ovi ispitanici jedu kvalitetnu hranu, kuvaju kod kuće, slušaju svoje tijelo, ne osjećaju krivicu kad se prejedu, što je redovno kod ispitanika iz druge grupe. Vođa istraživanja Ana Lina Vurinen kaže da rezultati ohrabruju, jer impliciraju da ako želite da smršate, ne morate se odricati omiljenih namirnica. Dovoljno je da slušate sebe i akcenat stavite na kvalitet, umjesto na kvantitet hrane.