latinica  ћирилица
25/04/2016 |  12:05 | Autor: SRNA

SZO: Očekuje se znatno širenje virusa tokom ljeta

Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/ upozorila je na mogućnosti "znatnog povećanja" broja zika infekcija tokom narednih mjeseci i širenje virusa u novim dijelovima svijeta.

Sa početkom nove sezone komaraca u Evropi "mogućnost lokalnog prenošenja virusa u kombinaciji sa vjerovatnoćom seksualnog prenosa vodi ka znatnom povećanju broja osoba sa virusom zika i pratećim komplikacijama", rekla je pomoćnik generalnog direktora SZO Mari Pol Kieni na naučnoj konferenciji o virusu održanoj u Parizu, prenosi AFP.

"Sa porastom sezonskih temperatura u Evropi, dvije vrste komarca za koje znamo da prenose virus počeće da kruže", sopštila je Kienijeva i dodala da "komarci ne poznaju granice".

Oko 600 stručnjaka za bolesti iz 43 države sastalo se u francuskoj prijestonici da bi razgovarali o zabrinjavajućim, ali nedovoljnim podacima o virusu zika koji hara Latinskom Amerikom i koji prijeti cijelom svetu.

Uprkos obimnim istraživanjima o virusu zika se zna vrlo malo - koliko dugo se može zadržati u ljudskom tijelu, stepen opasnosti od seksualnog prenosa, lista bolesti koje virus izaziva, kao i koje vrste komaraca ga prenose.