latinica  ћирилица
26/04/2016 |  09:04 ⇒ 10:11 | Autor: Agencije

"Našao sam rusko blago u tajnom nacističkom bunkeru"

Izgubljeno rusko blago koje su ukrali Nacisti danas je u Poljskoj, ali morate dobro da kopate, kako biste ga pronašli.
Rusko blago (Foto: Branson DeCou/Courtesy Special Collections/Wikimedia) -
Rusko blago (Foto: Branson DeCou/Courtesy Special Collections/Wikimedia)

Tako tvrdi jedan poljski istoričar koji smatra da se Soba od ćilibara, koja se nekada smatrala "osmim svjetskim čudom", nalazi ispod nacističkog bunkera iz Drugog svjetskog rata.

"Koristio sam radar kako bi skenirao tlo i mislim da sam otkrio blago", rekao je Bartolomej Plebančik.

“"reba da izbušimo tlo do sobe i spustimo sondu kako bismo je osmotrili".

Plebančik smatra da se ispod bunkera nalazi mala soba povezana s njim tunelom, koja je nekada bila dio šireg nacističkog kompleksa.

On kaže da je "gotovo siguran" da je riječ o Sobi od ćilibara, koja je vrijedela oko 500 miliona dolara i čiji je dekor i namještaj ukraden iz palate carice Katarine u blizni Sankt Peterburga 1941.

Plebančik izlaže još jedan dokaz: on kaže da su građani viđali njemačke kamione kako prevoze velike pakete u bunker, neposredno poslije rata. Takođe, šezdesetih su tvrdili da je Erih Koh, nacista koji je navodno znao lokaciju bunkera, izveden iz poljskog zatvora kako bi je otkrio čuvarima.

To ima smisla, budući da je kompleks u kom se Soba od ćilibara navodno nalazi, nekada imao 250 zgrada u kojima je bilo 40 nacista na rukovodećim pozicijama i oko 1.500 drugih ljudi, koji su živjeli u prostoru omeđenom bodljikavom žicom.

Lokalne vlasti kažu da će provjeriti Plebančikove tvrdnje.