latinica  ћирилица
26/04/2016 |  09:09 | Autor: Večernje novosti

Bakterije se kriju u protezama

Protezni stomatitis je najčešće oboljenje kod starijih koji koriste vještačke vilice. Sa ovim problemom se suočava do 75 odsto onih koji imaju stomatološke nadoknade.
Osmijeh (Foto: Thinkstock) -
Osmijeh (Foto: Thinkstock)

Briga o protezama i tkivu sluzokože na koju proteze naležu važna je za opšte zdravlje, naročito kod starijih osoba. Nečiste proteze uzrokuju ili doprinose nastanku bolesti sluzokože, oboljenju disajnih puteva, srca i želuca. Proteze mogu da budu rezervoar za mikroorganizme povezane sa bakterijskim endokarditisom, aspiracionom pneumonijom, gastrointestinalnim infekcijama i hroničnim opstruktivnim plućnim bolestima.

Razmnožavanje bakterija u ustima najčešće dovodi do upale sluzokože, odnosno proteznog stomatitisa. Epidemiološke studije pokazuju da je rasprostranjenost proteznog stomatitisa kod pacijenata sa protezama od 15 do čak 75 odsto.

Doktor Ana Vulanović, specijalista oralne hirurgije u Domu zdravlja "Vračar" u Srbiji, kaže da svi faktori hemijske, mehaničke i termičke prirode koji oštećuju površinski sloj oralne sluzokože pogoduju nastanku ovog oboljenja:

- Stomatitis je zapaljenje koje najčešće uzrokuje bakterija streptokoka, zatim "naisseria cataralis", "diplococcus pneumonia" i druge. Opšta oboljenja koja smanjuju otpornost organizma, naročito ako je slaba higijena usta doprinose nastanku ovog oboljenja koje zahvata cijelu oralnu sluzokožu, pa i gingivu.

Primarni stomatitisi nisu posljedica drugih bolesti, dok su sekundarni stomatitisi uzrokovani raznim infekcijama prisutnim u organizmu ili upalnim procesima na drugim organima.

Može se javiti kao posljedica infekcije gljivicom kandidom, bakterijama, virusima, naročito herpes simpleks i zoster i HIV virusom, može biti izazvan dugotrajnom primenom antibiotika, barbiturata, usljed nedostatka vitamina B i C, kod upalnih bolesti crijeva, leukemije. I nedostatak nekih vitamina u ishrani, posebno grupe B i C, kisela-ljuta, začinjena hrana, pjenušava pića i pušenje mogu da doprinesu zapaljenju.

Bolest počinje razaranjem površine epitela usne duplje. Oboljela mjesta su intenzivno crvene boje, sluzokoža je otečena, gingiva je upaljena, intradentalne papile su uvećane i krvare na najmanji dodir.

"Prisutno je pojačano lučenje pljuvačke, zadah iz usta, jezik je obložen, a usne su nešto uvećane. Temperatura može biti neznatno povećana, apetit slab. Prisutni su bolovi koji se najčešće potenciraju za vrijeme jela i govora, a pacijenti imaju osjećaj gorčine u ustima", objašnjava dr Vulanović.

Liječenje se sastoji u otklanjanju svih nadražaja, pedantnoj sanaciji usne duplje uz primjenu blagih antiseptičkih rastvora, dok se antibiotici daju prema antibiogramu.