latinica  ћирилица
26/04/2016 |  16:18 ⇒ 16:55 | Autor: RTRS

Brčko: Za novu opremu u bolnici potrebno 15 miliona maraka

Za rad Јavne zdravstvene ustanove distrikta Brčko godišnje je potrebno 26,5 miliona maraka.
Opšta bolnica u Brčkom  (Foto: brcko.tv) -
Opšta bolnica u Brčkom (Foto: brcko.tv)

Amortizacija opreme i održavanje zdravstvenih ustanova koštaju dodatna četiri miliona. Međutim, kako se u medicinsku opremu prethodnih godina nije planski ulagalo, za novu opremu u opštoj Bolnici Brčko potrebno je investirati oko 15 miliona maraka.

Sredstva za rad Јavne zdravstvne ustanove distrikta Brčko obezbjeđuju se iz budžeta i Fonda zdravstvenog osiguranja distirkta. Iako se u Opštoj bolnici Brčko uglavnom korisiti stara i dotrajala oprema, pacijenti ipak ne trpe.

Brčasnki doktori nemaju minuli rad, a u svakom resoru,nedostaje srednja generacija ljekara specijalista. Trenutno ih je 12 na specijalizaciji a prema petogodišnjem planu trebalo bi da dobiju još 30 ljekara specijalista. Na radilogiji, kao i ostalim odjeljenjima, radi se zastrajelom opremom.

 - Ti aparti su sada već zastarjeli, jako se puno kvare. Imamo velike periode kada su aparati van funckija, nekada mjesec, dva, tri, tako da nam je to veliki problem, pojašnjava Azur Bijelić, radiolog.

Nedostaje i informatizacija zadravstvenog sistema. Za realizaciju plana nabavke nove magnetne rezonance ne postoji adekvatan prostor. Međutim, postoje naznke, da bi sve moglo pozitivno da se riješi.

- Pokrenuta je incijativa za obezbjeđivanje novca, preko vlade, preko gradonačelnika, koliko sam upoznat, negdje oko 15-ak miliona maraka, da bi smo obnovili kompletnu opremu. To će potrajti, ali smo optimisti. Nadamo se da ćemo uspjeti sa tim novcem da kupimo kompletnu novu apraturu, kaže je Stanislav Mihajlović, zamjenik direktora Opšte bolnice Brčko.

Prošlogdišnjim Budžetom distrikta Brčko, za renoviranje operacionog bloka bolnice Brčk  izdojeno je 1,7 miliona maraka. Za digitalnu skopiju, informatizaciju i nabavku dva nova sanitetska vozila, obezbijeđeno je 1,5 milona. A iz budžeta za 2016. koji još nije usvojen, biće izdvojeno šest miliona maraka.