latinica  ћирилица
27/04/2016 |  11:39 ⇒ 11:43 | Autor: Agencije

Žene ne bi trebalo da strahuju od tegova

Žene obično strahuju da će podizanjem većih tegova dobiti prevelike mišiće, pa se klone teretane. Međutim, fitnes stručnjaci kažu da njihovu ženstvenost vježbe pod većim opterećenjem nikako ne mogu ugroziti.
Vježbanje - Foto: Facebook
VježbanjeFoto: Facebook

"Žene misle da moraju da vježbaju drugačije od muškaraca, kako bi imale ženstveno i zategnuto tijelo", kaže australijski fitnes guru Brando Hasik iz Sidneja.

"To nije tačno. Žene dobijaju rezultate kad počnu da vježbaju kao muškarci i razvijaju ženstveno tijelo baš onakvo kakvo priželjkuju".

Hasik istovjetno trenira i ženske i muške klijente.

"Ženama već godinama govore da treba da rade veći broj ponavljanja s manjim težinama kako ne bi dobile prevelike mišiće", kaže on. "Ipak, to je staro vjerovanje zbog kog ženski mišići ne dobijaju stimulans koji im je potreban".

On kaže da žene sa snažnijom muskulaturom imaju i brži metabolizam, zbog čega efikasnije sagorijevaju kalorije i poslije vježbanja.

"Zbog nivoa testosterona u ženskom tijelu, nemoguće je da dame prirodno izgrade mišiće koji se mogu uporediti s muškim", kaže on.

Treninzi snage, s druge strane, daju mnoge benefite, uključujući i jačanje tetiva i kostiju i smanjenje stresa.

Hasik savjetuje da žene svakog dana treniraju drugačijim intenzitetom, kako bi njihovo tijelo prepoznalo potrebu da stvori više mišićnih ćelija ili ojača postojeće.

"Ako svakog dana napravite 10.000 koraka, vaše tijelo će se navići na to i prilagoditi se. Ako tome dodate i čučnjeve, ono će shvatiti da mora da se prilagodi. Tako je i sa treninzima snage", kaže on.