latinica  ћирилица
28/04/2016 |  09:47 ⇒ 09:52 | Autor: 24sata.hr

Životinjsko carstvo: Na ovim ostrvima vladaju divlje zvijeri (VIDEO)

Ostrvo zmija nalazi se nedaleko od obale Brazila, a toliko je opasno da je čak i brazilska vojska strogo zabranila prilazak ovom području. Na svakom kvadratnom metru jedna je otrovnica.
Životinjsko carstvo: Na ovim ostrvima vladaju divlje zvijeri - Foto: Screenshot/YouTube
Životinjsko carstvo: Na ovim ostrvima vladaju divlje zvijeriFoto: Screenshot/YouTube

Iako je Ostrvo zmija najpoznatije ostrvo kojim "vlada" jedna životinjska vrsta, ono nipošto nije jedino "životinjsko ostrvo". Svinje, zečevi, tuljani i rakovi samo su neke od životinja koje su odabrale svoja kopnena carstva, s tim da bi mnoga od njih bilo puno prijatnije posjetiti od onog na kojem su kontrolu preuzele zmije.

Samo da znate, Ostrvo zmija se nalazi nedaleko od obale Brazila, a toliko je opasno da mu je čak i brazilska vojska strogo zabranila prilazak. Naime, na njemu se nalazi najviše otrovnica na jednom mjestu, te se procijenjuje da je na svakom kvadratnom metru po jedna.

Ali ne morate do Јužne Afrike kako bi posjetili ostrvo životinja. Donosimo još neke od omiljenih "životinjskih ostrva" širom svijeta:

Ostrvo mačaka (Tashirojima, Јapan)

Nekada je na ovom ostrvu bilo oko 1000 ljudi, dok ih je danas jedva stotinjak. Međutim, broj mačaka nezaustavljivo raste. Za razliku od zmija, mačke u jednakoj mjeri vole mještani kao i turisti koji im dolaze u posjetu i brinu se za njih, a ostrvo posjeduje čak i građevine u obliku mačaka.

Ostrvo zečeva (Ōkunoshima, Јapan)

Nekada je ovo ostrvo služilo kao tajna tvornica bojnih otrova, te se na njemu proizvodilo smrtonosno i ilegalno oružje za Drugi svjetski rat. Ali danas je ostrvo dom za hiljade zečeva, za koje se ne zna kako su tačno tamo završili, iako neki vjeruju da je riječ o potomcima životinja koje su se koristile u eksperimentima smrtonosne tvornice, koje su puštene na slobodu nakon predaje Јapana u ratu.

Ostrvo tuljana (False Bej), Јužnoafrička Republika

Nedaleko od obale Kejptauna, nalazi se ostrvo koje služi kao svojevrsni bordel za tuljane, tj. predstavlja njihovo glavno mjesto za uzgoj i razmožavanje. Iako biste možda rado posjetili ovaj raj za tuljane, znajte da je on okružen "smrtonosnim prstenom", tačnije lovištem na kojem "operišu" velike bijele psine, koje napeto ičekuju da neki priglupi tuljan zaluta i krene u njihovom smjeru. Zato je ostrvo tuljana, kao i ono koje pripada zmijama, najbolje izbjegavati.