latinica  ћирилица
01/05/2016 |  09:24 | Autor: klix.ba

U pivu pronađen sastojak koji pomaže u mršavljenju

Kad su u pitanju zdravstveni benefiti i alkohol, crveno vino, koje je bogato antioksidantima je ono koje inače dobija najviše zasluga.
Pivo (Foto: Thinkstock) -
Pivo (Foto: Thinkstock)

Uprkos tome što za pivo često vezujemo termin "pivski stomak" jer je bogato ugljenim hidratima, ovo piće ima i svoje pozitivne strane - pomaže u prevenciji pojave bubrežnog kamenca, jača kosti i pomaže u varenju.

Naučnici su nedavno otkrili još jednu zdravstvenu prednost piva - ovaj napitak sadrži organsko jedinjenje zvano ksantohumol, flavonoid koji se prirodno nalazi u hmelju, koji može da pomogne u gubljenju kilograma i borbi protiv gojaznosti.

Testovi su pokazali da ksantohumol takođe pomaže u snižavanju holesterola i nivoa šećera u krvi.

Ali, pijenje piva vam neće pomoći da smršate, s obzirom na to da pivo sadrži vrlo male količine ksantohumola. Јedna krigla piva sadrži samo 0.0757 mg ove supstance, a da bismo u naš organizam unijeli potrebnu količinu potrebnu za mršavljenje, morali bismo da popijemo 3.500 krigli dnevno.

Ipak, istraživači navode da je ovo važan podatak jer bi u budućnosti mogao da se stvori koncentrisani oblik ksantohumola u suplementima, koji bi mogao da se koristiti za tretiranje metaboličkog sindroma i smanjenje faktora rizika od srčanih oboljenja, dijabetesa, srčanog udara i drugih problema sa krvnim sudovima.

Јedan od tri Amerikanca ima metabolički sindrom, grupu metaboličkih poremećaja koji se manifestuju kao insulinska rezistencija, gomilanje masnog tkiva u području stomaka (abdominalna ili centralna gojaznost), visoki nivo holesterola u krvi i povišen krvni pritisak.