latinica  ћирилица
02/05/2016 |  16:23 | Autor: Agencije

Naučnici zabrinuti: Zika virus je opasniji nego što mislimo

Zika virus, koji prenose tigrasti komarci, mogao bi biti još opasniji nego što se misli , izjavili su naučnici u Brazilu.

Naučnici su rekli za BBC da bi zika virus mogao biti odgovoran za više neuroloških oštećenja koja pogađaju bebe otprilike petine zaraženih trudnica.

Stope rasta zaraze zikom u nekim djelovima Brazila su usporile zahvaljujući boljoj informisanosti o spriječavanju bolesti.

Međutim, potraga za vakcinom je i dalje u ranoj fazi istraživanja, a zika se i dalje širi regijom.

Većina ljekara i naučnika sada se slaže da postoji veza između zika virusa i mikrocefalije, koju karakteriše neuobičajeno mali opseg glave i smanjen mozak.

Dok se procjenjuje da će jedan odsto žena zaraženih zikom tokom trudnoće roditi djete s mikrocefalijom, vodeći ljekari u Brazilu rekli su za BBC da će 20 odsto trudnoća pogođenih zikom rezultovati nizom drugih oblika oštećenja mozga bebe u majčinoj utrobi.

U odvojenoj studiji, objavljenoj u časopisu "New England Journal of Medicine", navodi se da je "29 odsto skeniranja pokazalo abnormalnosti kod beba u materici, uključujući odstupanja u rastu, kod žena zaraženih zikom".