latinica  ћирилица
02/05/2016 |  18:42 ⇒ 18:43 | Autor: BETA

Električni traktor iz Srbije u polufinalu takmičenja preduzetnika u Stanfordu (VIDEO)

Idejom za projekat električnog traktora "Idvorsky Electric", trojica mladića iz Srbije jedina su ekipa s Balkana u polufinalu svjetskog takmičenja preduzetnika u Stanfordu, koje je ove godine održano pod pokroviteljstvom američkog predsjednika Baraka Obame.
Poljoprivreda (ilustracija) - Foto: Screenshot/YouTube
Poljoprivreda (ilustracija)Foto: Screenshot/YouTube

Mladići iz Srbije namjeravaju da osvoje tržište novim, električnim traktorom, jer su odrasli uz sliku prosječnog srpskog traktora starog 20 godina, bučnog i tromog, koji obrađuje, ali ujedno i zagađuje njive, prenijela je TV Al DŽazira Balkans.

"Moj otac je poljoprivrednik, ima zemlju i ja sam često kao mali bio na selu i gledao kako to funkcioniše. Shvatio sam u nekom trenutku da postoje neka ograničenja koja mogu da se riješe na drugi način. I, eto, sinula mi je ideja i mislim da je dosta dobra ideja, a tata je bio oduševljen", priča Nikola Popov.

Ta ideja sada prikuplja glasove podrške iz cijelog svijeta.

U konkurenciji 1.075 timova iz 104 zemlje, Nikola Popov, Ivan Јovanov i Dalibor Marković napreduju prema finalu svjetskog takmičenja preduzetnika u Sjedinjenim Američkim Državama s projektom električnog traktora.

"Dobili smo tu šansu da se sad predstavljamo u medijima i više nego što, možda, zaslužujemo i više u odnosu na neke koji su napravili značajne rezultate, koji uspijevaju da izvoze znanje iz ove zemlje na pravi način – odnosno da rade odavde i donose novac ovdje", kaže Јovanov.

Na specifičan način, zaštitni znak ekipe iz Srbije je čuveni naučnik Mihajlo Pupin.

"Pupin je iz sela Idvor. Dao je sebi nadimak, odnosno srednje ime Idvorski, i s obzirom na to da je ovo takmičenje američko i da je on bio srpsko-američki naučnik, željeli smo i da povežemo i poljoprivredu, Ameriku i Srbiju, ali smo htjeli i da odamo počast Pupinu i da uzmemo njegovo srednje ime kao naziv traktora", kaže Marković.

Ulazak u finale ekipama osiguravaju onlajn glasovi na stranicama takmičenja, i na stranici "Idvorsky Electric" ekipe na društvenim mrežama, a tvorci električnog traktora trenutno su sedmi.

Konačna odluka o finalistima određuje se na osnovu konačnog zbira glasova i mišljenja stručne komisije, a 15 najboljih imaće priliku da predstavi svoj projekt i dobije početni kapital za prototip.