latinica  ћирилица
04/05/2016 |  13:27 ⇒ 05/05/2016 | 09:27 | Autor: RTRS

Dokumentarni film RTRS-a o Јadranki Stojaković na Beldoksu

Legendarna kantautorka i pop pjevačica, zvijezda SFRЈ Јadranka Stojaković, preminula je u 66. godini u Banjaluci, u staračkom domu "Karitas", gdje je provela posljednje dane. Tih dana sjećala se svoje karijere, kao i dobrih i loših stvari koje su je zadesile u životu, a dokumentarista Branko Lazić, inače urednik dokumentarnog programa Radio televizije Republike Srpske, pratio ju je i na tom putovanju kroz njenu zvjezdanu prošlost bilježio neke neispričane trenutke u njenom životu, pričajući ujedno i priču o Јugoslaviji i sceni koje više nema.
Plakat za film "Јadranka" - Foto: RTRS
Plakat za film "Јadranka"Foto: RTRS

Tako je nastao film "Јadranka", dugometražni dokumentarac koji će biti prikazan na 9. Beldoksu u okviru srpskog takmičarskog programa.

Sada, međutim, njena životna priča posmatraće se drugačijim očima. Utoliko će film biti još intrigantniji ovdašnjoj publici.

Јadranka Stojaković ostaće upamćena kao apatrid, "voljena pjesnikinja nesrećno zaljubljenih", kako i kaže u filmu. Nakon karijere u eks Јugoslaviji, gdje je radila i kao pjevačica i kao slikarka, nastavlja život u Јapanu, sve do pada na bini 2009. godine, koji ju je primorao da odustane od koncerata i javnih nastupa.

Film međutim, donosi one manje poznate detalje iz njenog života koji je čine još intrigantnijom - manje je poznato da je voljela žestoku gitaru, eksperimentalnu i ambijentalnu muziku, DŽeksona Poloka i da je sanjala na japanskom jeziku. Film Branka Lazića je, tako, zbirka fragmenta iz njenog života, ispričanih u bolesničkoj postelji tokom minule tri godine borbe sa neizliječivom bolešću.

Film će svjetsku premijeru na 9. Beldoksu doživjeti u petak 13. maja, u 19 sati u Dvorani kulturnog centra Beograd, kada će reditelj Branko Lazić govoriti više o iskustvu rada na ovom filmu.