latinica  ћирилица
08/05/2016 |  16:30 | Autor: Agencije

U Francuskoj plaćaju trudnicama da ostave pušenje

Bolnice u gradovima širom Francuske plaćaće budućim majkama i do 300 evra u vaučerima da ostave pušenje. Riječ je o studiji kojom će biti testirana efikasnost finansijskog nagrađivanja u motivisanju pušača da se riješe štetne navike.

Nema sumnje da je pušenje tokom trudnoće veoma opasno po bebu i majku. Ono povećava rizik od pobačaja i poznato je da izaziva smanjenje prokrvljenosti placente. Takođe, povezano je sa rastom broja prijevremeno rođenih beba i raznim kongenitalnim defektima.

Uprkos tome čak 17,8 odsto trudnica u Francuskoj nastavlja da puši uprkos drugom stanju, pokazao je izvještaj tamošnjeg Ministarstva zdravlja iz 2015.

U pokušaju da se izbore s ovim problemom, pokrenuta je studija čiji je cilj da provjeri da li novac može motivisati trudnice da ostave cigarete.

Sedamnaest bolnica i gradova širom zemlje učestvovaće u ovom istraživanju u trajanju od 36 mjeseci.

Učesnice će posjećivati stručnjake za odvikavanje od pušenja u sklopu redovnih pregleda tokom trudnoće i svaki put će dobijati vaučer od po 20 evra koji će moći da iskoriste u velikom broju radnji.

Ukupno, buduće majke će moći da zarade i do 300 evra u vaučerima tokom trudnoće i pritom uštede novac koji bi inače dale na cigarete.

Kako bi bile kvalifikovane za studiju, učesnice moraju imati barem 18 godina, da su prešle u drugo tromjesečje trudnoće i da puše barem pet fabričkih, odnosno tri zamotane cigare dnevno. Što je još važnije, moraju da imaju jaku želju da ostave cigarete.

Ovo nije prvi put da se vaučeri upotrebe kao “šargarepa“ u studijama o pušenju i trudnoći. Slično istraživanje u Škotskoj pokazalo je da novac može biti snažan motivator za ostavljanje cigareta, a od 612 učesnica, 22,5 odsto ostavilo je pušenje.