latinica  ћирилица
08/05/2016 |  18:52 | Autor: sputniknews.com

Zašto žmurimo dok se ljubimo?

Grupa psihologa sa britanskog Univerziteta Rojal Holovej, objasnila je da ljudi ne zatvaraju oči tokom poljupca zato što je lice partnera previše blizu i ne dozvoljava da se pogled fokusira na nešto. Kako se ispostavilo, u pitanju je nešto drugo.
Poljupci (Foto: Thinkstock) -
Poljupci (Foto: Thinkstock)

Naime, ljudski mozak nije u stanju da istovremeno obradi vizuelnu informacije i taktilne senzacije poljupca.

Kako je pokazala studija koju su sproveli britanski naučnici, čovjek ne može da se u potpunosti istovremeno usredsredi i na vizuelne i i na taktilne nadražaje, što se ne odnosi samo na poljupce, već i na mnoge druge životne situacije. Na primjer, manja je vjerovatnoća da čovjek obrati pažnju na vibraciju telefona u džepu, ako tog trenutka nešto pažljivo prati. Naučnici su takođe skrenuli pažnju na to da, nastojeći da se fokusira na taktilne senzacije, čovjek instinktivno dobija želju da zatvori oči, piše britanski Telegraf.

Tokom eksperimenta stručnjaci nisu predlagali učesnicima da se ljube. Umjesto toga, oni su dali im zadatak da pronađu određena slova u tekstu. Istovremeno su volonteri morali da prate da li osjećaju vibracije na desnoj ili lijevoj ruci. Ispostavilo se da što je bio teži zadatak za pronalaženje slova, to je manja bila vjerovatnoća da čovjek obrati pažnju na vibracije.

Јedan od autora studije, Sandra Morfi, naglašava da je ranije bilo poznato da čovjek čija je pažnja usmjerena na neki zadatak koji uključuje vid, postaje manje prijemčiv za druge nadražaje koji uključuju dodir i sluh.

Stručnjaci smatraju da ovo otkriće nije prvenstveno važno za ljude koji se ljube već za vozače i pilote kojima će ovo omogućiti da izbjegnu niz opasnosti.

Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu "Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance".