latinica  ћирилица
08/05/2016 |  19:08 ⇒ 19:11 | Autor: Večernje novosti

Rođeni u jesen i zimu češće pate od alergija

Engleski naučnici tvrde da godišnje doba u kojem smo došli na svijet utiče na nastanak pojedinih bolesti. Za razliku od DNK, koji naslijeđujemo od roditelja, epigenetski markeri se mijenjaju u zavisnosti od okruženja...
Ilustracija
(Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Ako ste rođeni u jesen ili zimu u većem ste riziku da patite od alergija nego oni koji su se rodili u proljećnim ili ljetnjim mjesecima. Za to što kijate i šmrcate zbog polena ili prašine kriva je epigenetika, tvrde naučnici sa Univerziteta u Sautemptonu. Njihovo saznanje bazira se na teoriji da jedna grupa faktora (epigenetskih) utiče na to da određeni geni mogu da imaju ekspresiju u zavisnosti od okruženja u kojem se taj DNK nalazi.

Istraživači dr Gabrijela Loket i DŽon Holouvej objašnjavaju da na nastanak alergije značajan uticaj ima, na primjer, nedostatak sunca u zimskom periodu, kada je beba rođena, što doprinosi smanjenom nivou vitamina D. Zatim, i od toga kada je novorođenče imalo prvu respiratornu infekciju, što je opet najčešće zimi. Uticaj ima i ishrana majke u trudnoći, koja je siromašnija vitaminima i mineralima tokom jesenjih i zimskih dana.

Ali, bez obzira na to koliko ovi faktori utiču na nastanak alergije, do sada niko nije otkrio kako ovo rano okruženje u vrijeme kada je beba rođena, može da utiče na to da se kod te osobe tek za nekoliko godina, ili čak decenija razvija bolest.

Nova studija proučavala je da li epigenetski markeri u nečijem DNK mogu da budu mehenizam koji "stoji" iza ove povezanosti okruženja prilikom rođenja i nastanka alergije.

Naravno, genom se ne mijenja u zavisnosti od sezone, ali određeni epigenetski markeri koji se nalaze u okviru DNK utiču na gensku ekspresiju - proces u kome se specifični geni aktiviraju da proizvode određeni protein. Ovo može da izazove reakciju imunog sistema i samim tim i osjetljivost na određene bolesti.