latinica  ћирилица
10/05/2016 |  11:07 | Autor: B92

Evropljani istražuju Mars

Kompanija ALTEC (Aerospace Logistic Tehnology Engineering Company) iz Torina, čiji su osnivači Italijanska agencija za istraživanje svemira i privatna firma Thales Alenia Space, zadužena je za izgradnju operativnog kontrolnog centra za tehničku podršku prvoj evropskoj misiji za istraživanje Marsa.
Mars - (foto: www.nasa.gov) -
Mars - (foto: www.nasa.gov)

Direktor za operacije ALTEC Armando Kampolini je grupi novinara iz Srbije, koji su posjetili tu kompaniju, rekao da je istraživanje Marsa veoma važno za pravilno razumevanje evolucije Zemlje, s obzirom na sličnosti dve planete.

U okviru evropske misije za istraživanje Marsa, na tu planetu će biti poslata kapsula sa uređajem (Rover) za prikupljanje podataka o tlu i atmosferi na Marsu, objasnio je Armando i napomenuo da će ALTEC imati zadatak da te podatke analizira u svom operativnom centru u Torinu.

Armando je naveo da se istraživanje sprovodi u saradnji sa Rusima, koji su zaduženi za slanje kapsule na Mars, dok će samu kapsulu i Rover izgraditi Erbas i Velika Britanija.

Ukupni troškovi čitave misije iznosiće milijardu dolara, a Rover koji će biti poslat na Mars radi prikupljanja podataka imaće mogućnost sakupljanja uzoraka i na dva metra dubine, što dosadašnja istražvanja nisu mogla, istakao je Armando.

U ALTEC se nadaju da bi istraživanja na dubini od dva metra mogla da daju odgovor i na pitanje da li na Marsu ima oblika života.

Očekuje se da kapsula u kojoj će biti uređaj za prikupljanje podataka bude poslata na Mars do 2020. godine. U međuvremenu se sprovode detaljne pripreme za tu misiju, a jedna od proba će biti izvršena u oktobru ove godine.

Kompanija ALTEC sarađuje i pruža tehničku podršku i Međunarodnoj svemirskoj stanici. Sarađuje i sa američkom agencijom za svemirska istraživanja NASA.

U ALTEC rade matematičari, fizičari i inženjeri. Sjedište firme je u Torinu.