latinica  ћирилица
11/05/2016 |  13:18 | Autor: klix.ba

Vježbanje i fizička aktivnost liječe depresiju i anksioznost

Nova studija sa univerziteta u Kaliforniji potvrdila je ono što smo znali i ranije - vježbanje povećava nivo neurotransmitera kao što su glutamat i GABA, koji nedostaju osobama koje boluju od depresije i anksioznosti.
Vježbanje (Foto: menshealth.com) -
Vježbanje (Foto: menshealth.com)

Neurotransmiteri su hemijski "glasnici" koji mozgu omogućavaju da komunicira s tijelom. Јedan od najraširenijih neurotransmitera u mozgu je GABA (gama-amino maslačna kiselina), neesencijalna amino kiselina i prirodno sredstvo za smirenje. GABA poboljšava kvalitet sna, i pomaže nam da regulišemo emocije i lakše se nosimo sa stresom.

Ričard Medok, profesor psihijatrije i bihejvijoralnih nauka, i vođa studije sprovedene u Kaliforniji, nada se da će rezultati ove studije pomoći ljekarima i pacijentima da shvate bolju povezanost između vježbanja i mentalnih poremećaja.

"Depresivni poremećaj karakteriše snižen nivo GABA-e i glutamata, a naša studija je pokazala kako vježbanje pomaže u obnavljanju ovih neurotransmitera", kaže dr Medok.

U studiji je učestvovalo 38 volontera koji su bili podvrgnuti fizičkoj aktivnosti - vožnji bicikla u trajanju od 20 minuta. Uz pomoć magnetne rezonance, istraživači su izmjerili količinu neurotransmitera u njihovom mozgu prije i poslije vježbanja. Kao što možete pretpostaviti - nakon vježbanja je zabilježen porast neurotransmitera u mozgu.

I ranije su studije pokazale slične rezultate, a brojni stručnjaci u oblasti zaštite mentalnog zdravlja svojim pacijentima i klijentima savjetuju vježbanje u borbi protiv anksioznosti i depresije.

DŽenifer Karter, psiholog sa univerziteta u Ohaju koristi fizičku aktivnost i vježbanje kao sastavni dio terapije za svoje pacijente još od ranih 2000-ih.

"Vježbanje je veoma važan element u borbi protiv depresije, anksioznosti i drugih mentalnih poremećaja. Ukoliko mi se javi depresivna osoba, kažem joj kako su najbolje strategije za samopomoć zapravo vježbanje i društvena podrška. Anksioznim pacijentima dam do znanja kako vježbanje smanjuje brigu, stres i napade panike", kaže Karter.