latinica  ћирилица
13/05/2016 |  09:23 ⇒ 09:24 | Autor: Agencije

Zabranjeno pušenje – čak i u Turskoj!

Čitava Evropa je u antipušačkom raspoloženju, a zemlja u kojoj se najdalje otišlo sa zabranama je – Turska. Tamo je zabranjeno čak i pućkanje lule u tradicionalnim čajdžinicama. To ugrožava majstore za pravljenje lula.
Cigarete - Foto: ilustracija
CigareteFoto: ilustracija

Јoš početkom 2007. je na snagu stupila smjernica Evropske unije kojom se uveliko ograničava reklamiranje cigareta i duvanskih proizvoda. U gotovo svim zemljama EU su takve reklame već potpuno nestale, u Njemačkoj još postoje izuzeci. Tako je dozvoljeno još oglašavanje plakatima i bilbordima, a dozvoljeni su i propagandni spotovi pre projekcija u bioskopskim dvoranama nakon 18 časova. Sada je nemačka vlada opet izradila prijedlog zakona za širu zabranu u želji da se smanji broj nikotinskih zavisnika.

Na one koje redovno kupuju cigarete to neće imati nikakvog uticaja. To niko i ne očekuje. Ali vjerovatno će djelovati preventivno. Teško je to tačno utvrditi jer se ne mogu izolovati reakcije pojedinaca. Ali ispitivanja u laboratoriji su pokazala da takve fotografije ne izazivaju nikakve pozitivne reakcije kod nepušača. I na kraju je upravo to što se želi postići: pušenje uopšte učiniti manje pozitivnim. Samo pušenje, kad se počne, nije pozitivno, ali to treba tek naučiti. A kad se i u društvu to više ne povezuje s pozitivnim stvarima, s lijepim pakovanjem ili reklamom, onda će to jednog dana samo od sebe izumrijeti. Već se vide naznake tog procesa kad se pogleda koliko malo mladih uopšte počinje s pušenjem.