latinica  ћирилица
13/05/2016 |  11:01 ⇒ 11:01 | Autor: Net.hr

U razvijenim zemljama znatno smanjen broj pobačaja

Oko 56 miliona pobačaja obavi se godišnje u svijetu a brojka se znatno smanjila posljednjih godina u razvijenih zemljama, dok je ostala na otprilike istom nivou u zemljama u razvoju, navodi se u novoj studiji.

Snižavanje broja pobačaja u razvijenim zemljama može se prije svega pripisati smanjivanju broja u zemljama istočne Evrope, kaže se u studiji koja je objavljena u britanskom medicinskom časopisu "The Lancet".

Između 1990. i 2014. stopa namjernih prekida trudnoće u razvijenim zemljama smanjila se sa 46 na 27 na 1000 žena u fertilnoj dobi (15 do 44) zahvaljujući lakšem pristupu kontracepcijskim sredstvima.

Najveće smanjene zabilježeno je u istočnoj Evropi, broj se smanjio s 88 na 42. U središnjoj Evropi broj abortusa smanjio se s 39 na 26 na hiljadu žena, u sjevernoj Evropi s 22 na 18 a u sjevernoj Americi s 25 na 17 tokom istog perioda.

U zemljama u razvoju gdje kontracepcijska sredstva nisu tako dostupna, stopa abortusa ostala je na otprilike istom nivou kao i u ranijem periodu.

Gilda Sedž s Instituta Gutmaher u Njujorku koja je koordinirala studiju rekla je da se više od "80 odsto neželjenih trudnoća dogodi kod žena koje nemaju pristupmodernim metodama kontracepcije, a dobar dio tih trudnoća završi abortusom".

Stručnjaci kažu da je između 2010. i 2014. najviša stopa pobačaja zabilježena u Latinskoj Americi gdje se 32 posto trudnoća završilo namjernim prekidom. U tom području više zemalja ima vrlo restriktivne zakone o pobačaju.

Kao što pokazuje slučaj tih zemalja, zakoni ne smanjuju broj namjernih prekida trudnoće već navode žene da odlaze kod nestručnih osobe na opasne zahvate.

"Pobačaji se neće spriječiti tako što će se žene kazneno goniti. To će ih samo okrenuti prema ilegalnim službama ili metodama", kaže Diana Grin Foster sa Univeryiteta u Kaliforniji.