latinica  ћирилица
13/05/2016 |  13:42 | Autor: RTS

Preuzimanje muzike stvar prošlosti?

Na isti način kao što su ce-deovi zamijenili audio-kasete, a onlajn preuzimanje muzike zamijenilo ce-deove, izgleda da definitivno dolazi vrijeme da preuzimanje pjesama ustupi mjesto striming servisima.

Didžital mjuzik njuz navodi da tehnološki gigant „Epl“ planira „agresivni, dvogodišnji plan“ da potpuno ugasi Ajtjuns, onlajn radnju za preuzimanje muzike u SAD i drugim državama, kako bi ustupio mjesto revoluciji striming servisa.

Iako je pojava preuzimanja muzike sredinom 2000-ih viđena kao „ubica ce-deova“, ipak to nije bio slučaj. Dok je preuzimanje postalo dominantan deo muzičke industrije, ce-de zapravo nikada nije nestao, a i dalje veoma isplativ medij za distribuciju muzike.

Isto bi se moglo reći i za audio-kasete, koje su više puta proglašene „potpuno mrtvim“ od sredine do kasnih 80-ih, međutim, sada doživljavaju preporod i ponovnu popularnost.

Preuzimanje muzike dostiglo je vrhunac 2012. godine, a od tada popularnost opada, ali, čak i najveći pesimisti industrije ne vide pravi kraj preuzimanja do duboko u 2020. godine.

Čini se da je prerano da „Epl“ razmišljanja o povlačenju Ajtjunsa u narednih nekoliko godina, ali, takav ishod mogao bi da bude blagodet za „Amazon“ i druge konkurente „Epla“ koji zaostaju za tim gigantom već godinama.