latinica  ћирилица
17/05/2016 |  14:43 | Autor: SRNA

Bogdanić: Poštovaćemo svaku odluku Vrhovnog suda Srpske

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je da će resorno ministarstvo poštivati svaku odluku Vrhovnog suda Republike Srpske u vezi sa žalbom Unije sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske.
Dragan Bogdanić - Foto: RTRS
Dragan BogdanićFoto: RTRS

"Nadam se da nadležni sud neće pronaći nešto neustavno u odredbama zakona čije je izmjene tražila Unija sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske. Ali, ne bi bilo prvi put i da se nađe nešto što nije u skladu sa Ustavom Srpske", rekao je Bogdanić novinarima u Banjaluci.

Komentarišući činjenicu da je Odbor Narodne skupštine Srpske za zdravstvo, rad i socijalnu politiku odbio prijedlog građanske inicijative Unije sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske za usvajanje novih zakona u oblasti zdravstva, Bogdanić je rekao da je svaka inicijativa dobrodošla.

"Mi uvažavamo njihovu inicijativu jer u njoj ima mnogo dobrih ideja i prijedloga, ali, sa druge strane, ona je pomalo konfuzna, nedorečena i teško primjenjiva", istakao je Bogdanić.

On je podsjetio da je prije godinu dana u parlamentu Srpske usvojen Zakon o zdravstvenoj zaštiti bez ijednog glasa protiv, a u čiju izradu su bili uključeni sindikati i svi zainteresovani.

"Planom rada resornog ministarstva, Vlade Republike Srpske i Narodne skupštine predviđeno je donošenje zakona o socijalnoj zaštiti, o zdravstvenom osiguranju i ostalih", kaže Bogdanić.

On je naveo da je uvjeren da će i o materiji iz inicijative Unije sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske biti raspravljano.

Bogdanić je rekao da će resorno ministrarstvo i on lično uvažiti i poštovati njihov trud na prikupljanju potpisa za pomenutu inicijativu.

Predstavnici Unije sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske ogorčeni su zbog činjenice da je Odbor Narodne skupštine Srpske za zdravstvo, rad i socijalnu politiku odbio prijedlog građanske inicijative Unije za usvajanje novih zakona u oblasti zdravstva, te su najavili podnošenje žalbe Vrhovnom sudu.

Članovi Unije tvrde da su prisutni članovi Odbora glasali protiv inicijative po naredbi resornog ministra Dragana Bogdanića, ali smatraju i da su odsutni članovi izostali sa sjednice po naredbi, ne precizirajući čijoj.

Napominjući da ovu inicijativu čini 16.931 potpis građana, predsjednik Unije Miodrag Femić ocijenio je da je njenim odbijanjem Vlada Srpske pokazala da ne želi bolji zdravstveni sistem.