latinica  ћирилица
18/05/2016 |  12:13 ⇒ 12:40 | Autor: Agencije

Zdravim navikama protiv debljanja u kancelariji

Postoji puno razloga zbog kojih se možete udebljati na poslu: svaki dan jedete nekvalitetne obroke, ne krećete se (pogotovo ako se bavite kancelarijskim poslom od osam sati) i vrlo vjerovatno ne pijete dovoljno vode tokom dana.
Zdravim obrokom u kancelariji protiv gojaznosti - Foto: ilustracija
Zdravim obrokom u kancelariji protiv gojaznostiFoto: ilustracija

S obzirom na to da se ljeto sve više približava, vrijeme je da i te loše navike promijenite jednom zauvijek. Uz nekoliko jednostavnih trikova (i neizostavno vježbanje!) za tren oka ćete se vratiti u formu!

Ponesite veliku salatu za ručak

Velika salata je zasitna (i veliki izvor vlakana), a neće naškoditi vašem struku. Salatu napravite od različitog miješanog povrća, te joj dodajte proteine poput piletine ili puretine, sira ili slanutka. Nemojte koristiti preljeve za salate već samo surće ili limun. Na kraju krajeva, ovakav ručak će vam obezbijediti i lijepu figuru, ali i uštedjeti novac.

Vježbanje na poslu

Ako imate takav posao na kojem cijeli dan sjedite, nažalost, primijetićete to na svojoj figuri. Međutim, na internetu možete pronaći veliki broj vježbi koje možete raditi sjedeći na poslu te ih pokušajte odraditi barem tri puta sedmično u kancelariji. Bilo bi dobro da iskoristite i dio pauze za ručak te malo prošetate po zgradi ili obližnjem parku.

 

 Svjež dah suzbija apetit

Nosite li na posao sa sobom četkicu za zube? Stručnjaci predlažu da je sljedeći put ponesete. Naime, pepermint će spriječiti želju za hranom pa pranje zuba nakon svakog jela (čak i nakon šoljice kafe) uopšte nije loša ideja. Osim što će vam suzbiti želju za hranom, sigurno ćete primijetiti i svoje bjelje zube! Ako vam je to iz nekog razloga nepraktično, barem nosite sa sobom žvakaće gume na bazi mentola.

Zdrave grickalice držite u frižideru

Možda je zabavnije pojesti kolač, ali to će biti samo privremeno zadovoljstvo. U frižideru na poslu čuvajte zdrave grickalice koje će vam utažiti naglu i dosadnu glad. Predlažemo jogurt, svježi sir, povrće, voće, bademe i integralne krekere - s njima ne možete pogriješiti.

Pijte puno vode

Јeste li znali da (samo) jednom limenkom gaziranog pića dnevno ukupno dodajete čak 715 kalorija viška svom organizmu nakon radne sedmice? Znate šta vam neće nabiti nepotrebne kalorije? Voda! Svakako pijte što više vode tokom radnog dana.

Voda