latinica  ћирилица
20/05/2016 |  17:17 | Autor: Nezavisne

Naučnici izbrisali HIV iz živog tkiva

Naučnici su prvi put uspjeli da uklone DNK iz HIV-a koji se nalazio u živom tkivu, što otvara mogućnost za razvoj prvog pravog lijeka protiv ovog virusa.
Uzorak DNK (ilustracija) -
Uzorak DNK (ilustracija)

Trenutno liječenje bolesti podrazumijeva upotrebu lijekova koji suzbijaju broj virusa u organizmu, tako da imuni sistem može da se bori protiv njih, ali sada su američki naučnici uspjeli da uklone DNK iz najčešćeg soja – HIV-1 – iz nekoliko organa inficiranih miševa i pacova.

Isti tim je u aprilu uspješno eliminisao virus iz ljudskih ćelija u laboratoriji, ali rad objavljen u časopisu Nature Gene Editing otkriva da su isto uspjeli i kod živih životinja.

Kod postojećih terapija HIV-a, u slučaju komplikacija, virus može brzo početi da se razmnožava i dovesti do razvoja side.

Ovog puta, istraživači su koristili posebno adaptiran virus, kako bi dostavili sistem za mijenjanje genoma do ćelija.

“Sposobnost rAAV sistema da prodre do mnogih organa u kojima se nalazi genom HIV-1 i izmijeni DNK virusa je važan pokazatelj da ova strategija može spriječiti i reaktivaciju virusa iz latentno inficiranih ćelija i potencijalno služiti kao lijek za pacijente s HIV-om“, kaže vođa istraživanja profesor Kamel Kalili iz Templ univerziteta.

Ipak, on i njegove kolege se ne usuđuju da nagađaju da li će se i kada njihova tehnika primjenjivati u liječenju pacijenata. Plan je da se to dogodi u narednih nekoliko godina, ali je prethodno potrebno provjeriti njenu djelotvornost i bezbjednost kod krupnijih sisara, kako bi bilo odobreno i testiranje na ljudima.