latinica  ћирилица
21/05/2016 |  14:11 | Autor: TANЈUG

Јužna Koreja: Sladoled za triježnjenje

Stanovnici Јužne Koreje, koji važe za najveće potrošače alkohola u Aziji, sada će moći da se trijezne sladoledom za liječenje mamurluka.
Sladoled - Foto: RTRS
SladoledFoto: RTRS

Sladoled "gjeonđo" (u prevodu "drži se") lansiran je u lancu prodavnica "Vidmi" i, kako se tvrdi, to je prvi sladoled namijenjen za razbijanje posljedica pretjeranog konzumiranja alkohola.

U Јužnoj Koreji prodaja alkoholnih pića je veliki biznis, ali i prodaja lijekova za mamurluk, koja godišnje dostiže vrijednost od 126 miliona dolara. Tu spadaju razne pilule i napici, ali i kreme za lice koje treba da prikriju tragove burne noći.

Kako navodi Rojters, među takve lijekove ne spada "supa za mamurluk", koja je redovan dio menija korejskih restorana.

Јužnokoreanci popiju godišnje 12,3 litra alkohola po glavi, pokazuju statistike Svjetske zdravstvene organizacije iz 2014. godine.

Prema procjenama južnokorejskog Instituta za politiku zdravstvenog osiguranja, konzumiranje alkohola je tu zemlju 2013. godine koštalo skoro osam milijardi dolara, što uključuje gubitke u proizvodnji, bolničke troškove i slučajeve prerane smrti.

U saopštenju prodajnog lanca navodi se da je ime sladoleda za triježnjenje odabrano da bi "izrazilo napore zaposlenih koji moraju da izdrže radni dan poslije teškog opijanja, kao i pružilo utjehu onima koji moraju da dođu rano na posao poslije čestih burnih noći".

Sladoled "gjeonđo" ima ukus grejpfruta, sadrži 0,7 odsto soka ploda azijskog drveta hovenije, koji je tradicionalni lijek za mamurluk i zabilježen je u poznatoj korejskoj knjizi lijekova iz 17. vijeka.