latinica  ћирилица
23/05/2016 |  09:19 ⇒ 10:24 | Autor: sputniknews.com

Pet ruskih inovacija koje će osvojiti svijet (VIDEO)

Sputnjik je izabrao pet inovacionih ruskih projekata koji imaju šansu da promijene budućnost. Tehnologije su predstavljene na manifestaciji Startap šou u Moskvi.
Pet ruskih inovacija koje će osvojiti svet(foto:Fotolia/ Cherezoff) -
Pet ruskih inovacija koje će osvojiti svet(foto:Fotolia/ Cherezoff)

Živi prevodilac

Mobilna aplikacija "Spik az" omogućiće premošćavanje jezičkih barijera praktično u bilo kojoj tački planete. "Spik az" će naći onlajn prevodioca bukvalno za minut.

"Ideja o stvaranju aplikacije rodila se kada se moj brat suočio sa jezičkom barijerom u poslovnim pregovorima u Švedskoj. Mjesec dana od lansiranja mobilne aplikacije već ima više od 2.500 preuzimanja. U servisu radi više od 50 profesionalaca koji onlajn prevode tekstove na 16 jezika", ispričao je jedan od tvoraca projekta Ruslan Musin.

Aplikacija za vlasnike jahti

"Vidli" je aplikacija za sportiste kojima je potrebno da znaju pravac i snagu vjetra. Program ne samo da prati vrijeme na bilo kojoj tački planete, nego stvara i platformu za komunikaciju.

"Svako mjesto na mapi ima poseban čet u kojem istomišljenici mogu da razmjenjuju informacije. Vrijeme i vijetar su im povod za razgovor", objašnjava tvorac projekta Mihail Askelrod.

Korisnici "epl" i "android" telefona mogu da postave "Vidli" na svoje aparate besplatno.

Aplikacija je već postala popularna u Zapadnoj Evropi i SAD, skinuta je već 140.000 puta. Među korisnicima su vlasnici jahti, ribari, biciklisti i igrači golfa.

Čarobne knjige

"Kids Devar" je prva knjiga štampana sa "dopunjenom stvarnošću".

"Tržište knjiga je široki segment koji je postao idealna varijanta za unošenje tehnologije koju smo ranije razradili", kaže autor Sergej Semjonov.

Tako su se pojavile čarobne priče. Dijete boji sliku, a zatim je u specijalnom programu skenira na smartfon ili tablet i slika oživljava u trodimenzionalnom prostoru. Kako se to odvija, pogledajte na videu.