latinica  ћирилица
23/05/2016 |  09:38 ⇒ 14:03 | Autor: SRNA

Bogdanić: Do kraja godine donijeti potrebne zakone

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić očekuje da do kraja godine budu doneseni potrebni zakoni i odluke zahvaljujući kojima će biti izdvajan novac za zdravstveni sektor u BiH od akciza na duvan i alkohol.
Dragan Bogdanić - Foto: RTRS
Dragan BogdanićFoto: RTRS

Bogdanić je istakao da su donošenje tih zakonskih rješenja do sada kočili predstavnici iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH, koje ne može nazvati predstavnicima Srpske, jer da jesu poštovali bi odluku Vlade Republike Srpske i borili bi se za dodatni novac u zdravstvu.

"Lokalni izbori bi mogli dodatno zakomplikovati priču u vezi sa akcizama na duvan i alkohol, ali očekujem da prevlada razum i da do kraja godine donesemo potrebne zakone", rekao je Bogdanić za "Glas Srpske".

On očekuje da u narednom periodu bude donesen i pravilnik o regulisanju cijene lijekova u BiH, jer bi u suprotnom građani BiH nastavili plaćati skupe lijekove.

Navodeći da je prošle godine od 54 doma zdravlja 21 pozitivno poslovao, resorni ministar kaže da je došlo vrijeme da se pitanje odgovornosti postavi na svim nivoima, te da slijede smjene svima koji ne budu odgovorno poslovali.

On je dodao da je završena analiza učinka u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj, čijim rezultatima u Ministarstvu nisu zadovoljni, zbog čega je donesena odluka o centralizaciji javnih nabavki da bi menadžere bolnica obavezali da se više bave stručnim nadzorom i organizacijom, jer se u mnogim segmentima bespotrebno troši novac.

Bogdanić je rekao da ima poteškoća u isplati plata, ali da su uspjeli da ih ne smanjuju, niti da smanjuju broj radnika, dodavši da će biti pravljene uštede koje neće štetiti ni medicinarima, ni pacijentima.

On je naveo da su uštede moguće ako ne budu rađene bespotrebne magnetne rezonance, laboratorijski nalazi, ako boravak u bolnicama bude sveden na racionalan period.

Navodeći da su troškovi za lijekove na recept 2006. godine iznosili 25 miliona KM, Bogdanić kaže da sada iznose 75 miliona KM.

"Za rehabilitacije smo izdvajali osam miliona, a sada 18 miliona. Za proteze je 2006. godine trošeno 2,5 miliona, a danas devet miliona KM", rekao je Bogdanić i zaključio da sve ovo treba racionalizovati.