latinica  ћирилица
23/05/2016 |  13:58 ⇒ 14:02 | Autor: SRNA

Bogdanić: Reforma FZO najvažnija karika reforme zdravstva

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je da je reforma Fonda zdravstvenog osiguranja najvažnija karika u reformi cjelokupnog zdravstvenog sistema, na kojem rade resorno ministarstvo, Svjetska banka i USAID.
Dragan Bogdanić - Foto: RTRS
Dragan BogdanićFoto: RTRS

Bogdanić je rekao da reforma Fonda zdravstvenog osiguranja podrazumijeva opređeljenje da javne nabavke budu centralizovane, te da se teret odgovornosti sa menadžera zdravstvnih ustanova prenese na Fond.

"Menadžeri zdravstenih ustanova treba da se fokusiraju na nabavke, organizaciju, stručni nadzor i donošenje boljitka za naše pacijente", rekao je Bogdanić u Banjaluci.

On je pojasnio da se drugi segment reformi odnosi na organizacione i kadrovske promjene, o čemu će javnost na vrijeme biti obaviještena.

"U narednom periodu planiramo da se posvetimo i cjelokupnom zdravstvenom sistemu Srpske, koji je kompleksan, te sve odluke treba da budu dobro osmišljene", istakao je Bogdanić i dodao da je zdravstveni sistem živa materija, koja traži dosta truda, rada i kvalitetnih analiza.

On je napomenuo da su u proces odlučivanja uključene Svjetska banka, Svjetska zdravstvena organizacija, USAID, te ministarstva zdravlja i finansija Srpske.

Komentarišući namjere Poreske uprave Srpske da krajem maja preduzme prinudne naplate za sve zdravstvene ustanove koje imaju neizmirene obaveze, Bogdanić kaže da očekuje da će Vlada pronaći rješenje za taj problem, ali da će u prvi plan biti stavljena odgovornost za neplaćanje poreza i doprinosa.