latinica  ћирилица
24/05/2016 |  09:24 ⇒ 25/05/2016 | 12:02 | Autor: BETA

Insekti prijete da unište mermer na Tadž Mahalu (FOTO)

Rojevi insekata koji se razmnožavaju u zagađenoj reci u blizini Tadž Mahala prijete da oštete mozaik na mermernoj fasadi čuvene građevine iz 17. vijeka, upozorili su arheolozi.
Tadž Mahal (Foto: Flickr: Dennis Jarvis) -
Tadž Mahal (Foto: Flickr: Dennis Jarvis)

Stručnjaci navode da radnici peru fasadu od belog mermera svakodnevno, ali često pranje i ribanje može da ošteti čuvene cvjetne mozaike i sjajnu površinu mermera.

"Niz mermernih ploča na kojima su cvjetni mozaici je unakaženo", rekao je Buvan Vikram, jedan od arhitekata zadužen za Tadž Mahal.

Zvaničnici traže dugoročno rješenje problema koji prave insekti iz porodice Geldihrironomus, vrste produženih muva koje podsjećaju na komarce. Muve se razmnožavaju u zagađenoj reijci Јamuna nedaleko od čuvenog spomenika.

Јamuna je toliko zagađena da u njoj više ne živi riba koja je u prošlosti držala broj insekata pod kontrolom, naveli su aktivisti za zaštitu životne sredine.

Država ne čini dovoljno, a velika količina algi i deponija fosfora iz obližnjeg krematorijuma postale su njihova glavna hrana.

Insekti uništavaju zidove Tadž Mahala (Foto: Supplied)

Lokalni zvaničnici upozoravaju da je situacija sa insektima oko Tadž Mahala otišla toliko daleko da postaje pitanje "ozbiljne zabrinutosti".

Tadž Mahal, jedna od najljepših građevina u Indiji, svake godine privlači milione turista u grad Agru.

Arheolozi pokušavaju da zaštite spomenik od velikog zagađenja vazduha, zbog kojeg mermer mijenja boju.

Izgradnju čuvenog spomenika naredio je vladar Šah DŽahan između 1631. i 1654. godine u čast svoje pokojne žene.

Tadž Mahal je jedna od najpoznatijih građevina na svijetu, sazidan je na prašnjavoj ravnici grada Agre, na oko 200 kilometara od Nju Delhija.