latinica  ћирилица
26/05/2016 |  16:22 ⇒ 16:56 | Autor: novosti.rs

Ultimat fajt za formu i samopouzdanje

Ovaj borilački sport obuhvata niz vještina i od svake je uzeo najbolje...
Ilustracija - Foto: RTRS
IlustracijaFoto: RTRS

"Muškarac koji drži do sebe, želi da bude u dobroj formi, stekne samopouzdanje, razvije motoriku i radnu etiku, trebalo bi da se bavi ultimat fajtom (MMA, mješovite borilačke vještine)", smatra trener Filip Gregović.

"Razvija snagu i elastičnost, jača i isteže mišiće, podstiče radne navike i pomaže da bolje organizujete vrijeme, podiže duh i samopouzdanje, a već poslije trećeg treninga shvataš da su ti mogućnosti daleko veće nego što si mislio da jesu".

Za rekreativno bavljenje ovim sportom ne postoji starosna granica, jer je ultimat fajt prilagođen svakom dobu, a ne traži poseban talenat.

"Bez obzira na motiv koji vas je podstakao da trenirate, istrajnost je nužna, kao i red, rad i disciplina. Momak od 28 godina je nedavno došao u klub da bi smršao, svi smo ga bodrili, bio je uporan i stigao do idealne težine", objašnjava Gregović.

Prva asocijacija na ovaj sport je surova borba, pa i nasilje. Međutim, naš sagovornik kaže da je to predrasuda, jer većina boraca pripada kulturnom i obrazovnom miljeu. Uglavnom su studenti i uspješni ljudi, koji ne treniraju da bi se tukli sa ljudima na ulici.

"Loš glas je najzvučniji i više se zna o malom broju agresivnih MMA fajtera i huligana, nego o pravim borcima. Ljudi udaraju iz straha, a mi učimo na trenzima kako da se ovlada konfliktnom situacijom. Tek kada se izgradi samopouzdanje, stvari mogu da se drže pod kontrolom", ističe Filip i dodaje da bavljenje ovim sportom garantuje uspijeh i na drugim životnim poljima.

MINIMALNE POVREDE

"MMA su dobra osnova da naučite da apsorbujete udarce, kako da padate i da se ne okliznete dok se okrećete. Sve te tehnike štite od povrijeda, tako da su one minimalne", tvrdi Gregović.