latinica  ћирилица
26/05/2016 |  17:11 | Autor: RTS

Tramvaj budućnosti – idealno rješenje za gužve u saobraćaju (VIDEO)

Svake godine ulice u Kini postanu bogatije za oko 20 miliona novih vozača – što stvara nepodnošljive gužve i veliko zagađenje vazduha. Najnoviji koncept tramvaja koji se kreće iznad ostalih učesnika saobraćaja mogao bi biti ključno rješenje za gradske gužve.
Tramvaj budućnosti - Foto: Screenshot/YouTube
Tramvaj budućnostiFoto: Screenshot/YouTube

Učesnici 19. Međunarodnog sajma visoke tehnologije u Pekingu mogli su se uvjeriti u način na koji funkcioniše model futurističkog tramvaja.

Šinsko vozilo budućnosti, zapravo, radi na principu „opkoračavanja“ saobraćajnih traka, tako da ne zavisi ni od kakvih gužvi. Kao i avioni, ima izlaz za slučaj opasnosti.

Sa dužinom većom od 60 metara, tramvaj može da primi čak 1.400 putnika i preveze s jednog mjesta na drugo bez ikakvog zauzimanja prostora na putevima. Osim toga, radi na struju, što bi značilo smanjenje emisije štetnih gasova u Kini.

„Moći ćemo da prevezemo veliki broj putnika da ne kopamo ispod zemlje i pravimo nove stanice metroa, ovo mnogo manje košta, ali je primjenljivo samo u saobraćajnicima koje su komforne", objasnio je glavni inženjer projekta Son Јugonzu. 

Ovo rješenje je nekoliko kineskih gradova već uzelo u razmatranje, a pekinška kompanija "Transit Explore Bus" gradi model u prirodnoj veličini u Čangdžou i planira da ga testira već u julu ili avgustu ove godine.

Novi kineski tramvaj, koji iz milošte zovu gutač automobila, neće ostati samo još jedna futuristička maketa.

Možda bi bio dobro rješenje za Evropu, ali samo za one gradove koji imaju velike saobraćajnice. Potrebne su najmanje tri kolovozne trake da bi se prevoz isplatio, ali infrastruktura koja ih prati može biti veoma racionalana.

Postoje verzije koje umjesto šina koriste asfalt i idu kao klasični trolejbusi, što još više zbog troškova ovaj projekat približava starom kontinentu.