latinica  ћирилица
26/05/2016 |  18:52 | Autor: Agencije

Roj pčela kilometrima jurio automobil

Niko ne voli svoju kraljicu kao pčele. Dok je vozila iz prirodnog rezervata, Kerol Hovart se iznenadila kada je vidjela da 20.000 pčela juri njen automobil, odnosno maticu koja je ostala zarobljena u njemu.
Roj pčela na automobilu (Foto: Tim Moses) -
Roj pčela na automobilu (Foto: Tim Moses)

Čim se parkirala u Haverfordvestu u zapadnom Velsu, pčele su u stotinama krenule da slijeću na automobil, a Kerol je pozvala nacionalni park, koju su poslali rendžera.

Rendžer Tom Mozes kaže da nikada nije vidio ništa slično, opisujući prizor kao spektakularan.

"Bilo je prilično spektakularno vidjeti tako nešto. Mnogi ljudi koji su prolazili blizu bili su začuđeni i fotografisali su neobičnu pojavu", objašnjava Mozes, dodajući da su pčele veoma ugrožene ljudskim ponašanjem.

"Bio sam malo zabrinut jer je nedjelja, centar grada i ispred paba. Strahovao sam da neko ne učini nešto glupo i nasrne na njih ili dobije 'sjajnu' ideju da ih polije vrelom vodom", naveo je rendžer.

Uz pomoć još dva pčelara uz obližnjeg udruženja, Mozes je uspio da ih sve bezbijedno odstrani. Uprkos tome što su ga dva puta ubole, kaže da mu nije žao.

Kerol je nakon toga otišla kući misleći da je problem riješen, ali kada se sutradan vratila, pčele su ponovo bile tu. Ponovo je zvala pčelare.

Rodžer Barns i njegove kolege iz pčelarskog udruženja vjeruju da znaju zašto su pčele bile privučene.

"Mislimo da je maticu privuklo nešto slatko u automobilu i da je ostala zarobljena unutra, a da je ostatak košnice pratio", ističe Barns.