latinica  ћирилица
26/05/2016 |  19:00 ⇒ 19:00 | Autor: Agencije

Najviše se gojite ako jedete na ovaj način

Mehanička, nesvjesna ishrana pogubna je za tjelesnu težinu, ističu autori članka objavljenog u "Food Today" na temelju naučnih studija i savjetuju "Istaknite sva čula kako biste uživali više, a jeli manje".
Hrana - Foto: RTRS
HranaFoto: RTRS

"Prije nego što otvorite vrata frižidera, prvo duboko udahnite i zapitajte se - jeste li stvarno gladni? Ili ste možda žedni? Јeste li pod stresom ili se dosađujete? Dobro razvrstajte vaše stvarne potrebe i želje", savjetuju autori u članku objavljenom u biltenu EUFIC (Evropsko veće za informaciju o ishrani).

U borbi protiv pretjeranog unosa hrane važna je i veličina tanjira, savjetuju autori i takođe se pozivaju na rezultate istraživanja. Što je tanjir veći to će biti puniji, a veća pakovanja hrane u radnjama i veće porcije u restoranima kao i širi tanjiri za 30 odsto povećaju količinu pojedene hrane, pišu autori.

Za svjesno konzumiranje hrane potrebno je ukloniti sve izvore ometanja pažnje. Autori zato savjetuju ljudima da pri jelu isključe televizor i sve uređaje s ekranom poput računara i mobilnog telefona kako im ništa ne bi odvraćalo pažnju s jela.

Za jedenje obroka potrebno je izdvojiti barem dvadesetak minuta, pokazuju ispitivanja.

"Svako ometanje ometa i percepciju atributa hrane, kao što su ukus, tekstura, izgled i usporava vrijeme potrebno da se mozgu dojavi osjećaj sitosti, koji nas podstiče da prestanemo da jedemo", stoji u članku.

Drugim riječima, svjesno jedenje smanjuje mehaničko unošenje hrane, a to je naročito važno za osobe koje se bore protiv preterane tjelesne težine.

Šest studija koje su pratile rezultate takve intervencije pokazale su znatan gubitak kilograma kod osoba koje su preuzele načelo svjesnog konzumiranja hrane.

"Potrebna su i druga istraživanja da bi se razumjeli psihološki, biološki i mehanizmi ponašanja koji utiču na taj proces", zaključuju autori. U očekivanju tih studija savjetuju male zalogaje i dugo, dugo žvakanje i prisutnost svih osjećaja radi koncentracije na miris, na teksturu, na ukus, boje i generalno izgled hrane.

Ukratko, treba uživati u ukusima da bi se jelo manje.