latinica  ћирилица
27/05/2016 |  16:24 ⇒ 16:24 | Autor: novosti.rs

Tropska voćka kao prirodni insulin

Tropska voćka karela snižava nivo šećera u krvi. Sok djeluje protiv virusa, čisti crijeva od mikroorganizama, pomaže u mršavljenju...
Tropska voćka Karela - Foto: Wikipedia
Tropska voćka KarelaFoto: Wikipedia

Karela se tradicionalno koristi u kuvanju i medicini kod naroda Azije, Afrike i južne Amerike. Tropska biljka iz porodice loze (Momordica sharantia) je jedna od rijetkih koja je dobila potvrdu o ljekovitosti od zvanične medicine. Zovu je i gorka dinja, otkrivena je u Indiji, odakle je u 14. vijeku prenijeta u Kinu, pa u druge djelove svijeta. Naročito je popularna među Јapancima sa Okinave, koji su poznati po dugovječnosti.

Raste kao loza, dugih i rascjepkanih, jestivih gorkih listova i žutih cvijetova. Najpoznatija je po izuzetno gorkom plodu, koji podsjeća na bradavičastu tikvicu izduženog oblika, kao i na krastavac. Dok je mlad, zelene je boje, a kad sazri postaje narandžasto-žut. Zreo puca na tri djela i pojavljuju se jarkocrvene sjemenke, gorke i jestive.

Karela sadrži malo kalorija, a nezreli plodovi su riznica vitamina C, B1, B2, B3. Obiluju kalijumom i fosforom, magnezijumom, cinkom, manganom, folatima, vlaknima i drugim korisnim sastojcima, koji povoljno djeluju na imunitet i cjelokupno zdravlje. Ovo voće je prirodni insulin, sadrži specifičan sastojak glikoprotein lektin koji snižava nivo glukoze, odnosne šećera u krvi.

Osim toga, čisti toksine iz organizma i liječi psorijazu, podiže nivo energije i olakšava disanje. Djeluje i kao imunomodulator, jer ekstrakti iz karele pojačavaju imunološke funkcije ćelija, što je važno za oboljele od HIV-a, karcinoma i drugih teških bolesti.

Postoje dokazi da redovno konzumiranje soka gorke dinje "izgladnjuje" ćelije raka i tako ih uništava. Takođe, sok djeluje antivirusno, čisti crijeva od mikroorganizama, ublažava varenje i pospešuje mršavljenje, olakšava probleme izazvane dijabetesom, ubrzava zarastanje rana. Od osušenog lišća pravi se čaj protiv bakterija, koji podstiče varenje i liječi malariju.

Karela se ne preporučuje samo trudnicama i dojiljama, jer njeni sastojci mogu da izazovu kontrakcije materice, a dojilje putem mlijeka bebe snabdijevaju materijama iz biljke koje su nepoželjne za najmlađi uzrast.