latinica  ћирилица
27/05/2016 |  18:53 ⇒ 18:53 | Autor: Agencije

Najveće finansijske prevare na svijetu

Za najgore prevare u istoriji najčešće nikada niko nije odgovarao, a pročitajte neke najveće ikada.

Folksvagenova prevara - Procjenjena šteta: 1,87 milijardi dolara

Najveći proizvođač automobila na svijetu, priznao je namještanje mjerenja emisije izduvnih gasova iz dizela motora u automobilima koje je prodavao po EU i SAD. Skandal je bivšeg direktora Martina Vinterkorna koštao posla.

"Worldcom" skandal- Šteta: 107 milijardi dolara

Američki telekomunikacioni gigant bankrotirao je 2002. zbog brojnih dokazanih malverzacija. Menadžment je objavljivao netačne podatke o navodno uspješnom poslovanju i profitu od četiri milijarde dolara. A profita uopšte nije bilo. Nakon otkrića, deonice su se strmoglavile i kompanija je propala. Izgubljeno je desetine hiljada radnih mjesta, a dioničari su ostali bez svojih vrijednosti. Bivši direktor Bernard Ebers osuđen je 2005. na 25 godina zatvora.

"Enron" skandal - Šteta: 74 milijarde dolara

Američka energetska kompanija "Enron" bankrotirala je 2001. godine zbog skandala sa prevarama. To je bio najveći dotadašnji korporativni bankrot u američkoj istoriji. Kompanija je prikrivala ogromne dugove, osim toga je na najbrutalnije načine ucjenjivala partnere na tržištu, da bi na kraju, po otkrivanju, nastala šteta od 74 milijarde dolara. Dionice su se strmoglavile sa 90 na 0,67 dolara, radnici su gubili radna mjesta, ali i svoje penzione fondove. Zanimljivo je da je Enron uoči skandala, šest godina zaredom magazin Fortune proglašavao američkom najinovativnijom kompanijom.

Prevara Bernarda Madofa - Šteta: 65 milijardi dolara

Bernard Madof je platio sa 150 godina zatvora to što je na Vol Stritu organizovao finansijsku piramidu, prikupljao je novac za koji je tvrdio da ga ulaže, i pritom obećavao ogromne kamate. Pronevjerio je 65 milijardi dolara, a do otkrića su ga zvali finansijskim genijem.

Libor skandal - Šteta: 9 milijardi dolara (u kaznama)

Skandal oko libora izbio je 2012. kada je britanska banka "Barclays" priznala da je manipulisala kamatnim stopama. "Barclays" je kažnjen sa 290 miliona funti, a štetu su trpile i druge velike banke zbog uloge u skandalu. Tom Hejs, bivši radnik banaka "UBS" i "Citygroup", prva je osoba osuđena u nizu onih koji su manipulisali kamatnim stopama, i to na 14 godina zatvora.

Olimpusova prevara - Šteta: 1, 7 milijardi dolara

Tužilaštvo u Tokiju podiglo je optužnicu protiv kompanije "Olympus" i tri njena bivša izvršna direktora u vezi sa prikrivanjem gubitaka od 1,7 milijardi dolara. Oni su podatke krili dvije decenije. Skandal je žestoko uzdrmao japansku industriju. Otkriven je nakon što je bivši izvršni direktor Majkl Vudford naveo da je otpušten zato što je doveo u pitanje računovodstvenu politiku kompanije.

"Leman Brothers" - Šteta: 50 milijardi dolara

Globalni finansijski div preko svojih direktora prikazivao je da ima 50 milijardi dolara više vrijednosti u novcu, a isto toliko manje u toksičnim vrijednosnim papirima koji su se ticali kreditnog kraha na tržištu nekretnina. Nakon otkrića 2008, banka je bankrotirala. Niko nije oduđen zbog nedostatka dokaza. Samo godinu ranije, 2007., magazin "Fortune" je odao posebno priznanje ovoj kompaniji.