latinica  ћирилица
29/05/2016 |  14:33 ⇒ 16:16 | Autor: Agencije

Znakovi koji pokazuju da možda imate problem

Imate nenormalno hladna stopala? Oči su vam rozikaste? Nokti su vam na vrhovima potamnjeli? Ne zanemarujte sitne znakove koji vam mogu pomoći da riješite ozbljan problem. Odmah posjetite ljekara...
Ljudsko tijelo - Foto: ilustracija
Ljudsko tijeloFoto: ilustracija

Ako vodite računa o svom tijelu, posvetite se nekada njegovom skeniranju. Evo nekoliko skrivenih znakova koji ukazuju da možda imate neki zdravstveni problem.

1. OSЈEDELI STE PRIЈE 40.

Prerano nastale sjede vlasi imaju svoje medicinske razloge. Ako do 40. godine imate 50 odsto sjedih, treba da obavite sve pretrage u vezi sa dijabetesom.

2. GRUBA POLjA NA KOŽI

Fleke u obliku ljuspica, takozvane keratoze, obično su benigne. Ali one nastale oštećenjima od sunčevih zraka, ozbiljan su alarm za kancer kože. Kada ih primjetite, ne oklevajte da posjetite dermatologa.

3. KRATKE OBRVE

Ako gubite dlačice sa spoljašnjih ivica obrva, to je znak poremećenog rada štitne žljezde. Tako mogu da se prorijede i vlasi na glavi. Ozbiljan pregled, pa tretman za regeneraciju kose ne smete ignorisati.

4. SPUŠTENI KAPCI

Mogu biti posljedica starenja ili genetike, a ako su baš u takvom stanju da je vaš vid oslabljen, imate pravi razlog da odete na lifting.

5. NE BAŠ BIЈELE BЈEONjAČE

Ovo je obično znak da ste umorni. Ali pazite da li su bjeonjače, kada pogled usmjerite nadole, žute. To može biti znak Gilbertovog sindroma, kada bilirubin raste i izaziva žuticu. Roze oči su znak konjuktivitisa.

6. NABRANE UŠNE ŠKOLjKE

“Američki medicinski žurnal“ otkriva da postoji veza između dijagonalih nabora na ušima i povećanog rizika od srčanih oboljenja. U 77 odsto slučajeva ova zapažanja pokazala su se ispravnim. Smatra se da ta linija ukazuje na nedostatak elastičnosti, koji se odnosi i na arterije. Ali krivac može biti i starenje.

7. CRVENO LICE

Crveni obrazi i nos (rozacea) obično pogađaju žene od 30 do 55 godina. Stres, sunce i začinjena hrana šire krvne sudove i i utiču na prokrvljenost i crvenilo. Rozacea može da zahvati i oči, pa da se pomeša sa simptomima lupusa. Najbolje je da konsultujete ljekara.

8. ISPUCALE USNE

Ako su vam usne popucale u uglovima, to može da znači nedostatak vitamina B i cinka. Ako potraje, može da se razvije i gljivična infekcija. Posjetite ljekara.

9. OTEKAO VRAT

Ako ste primjetili da vam žljezde preko noći otiču, ali najviše na prednjem dijelu vrata, može biti više uzroka. Јedan je Gravesova bolest, koja nastaje usljled hiperprodukcije štitne žljezde, i najčešće pogađa žene od 20 do 50 godina. Pritom, oči mogu da vam budu izuzetno istaknute i da gubite na težini. Reagujte na vrijeme.

10. TAMNA KOŽA BEZ SUNČANjA

Ako vam koža tamni, obavijestite o tome ljekara. To može da bude znak Adisonove bolesti, koja podrazumijeva neregulisan rad nadbubrežne žljezde. Uz to se možete osjećati umorno i bolesno. Ako je imate, dobra vijest je da je izliječiva.

11. GUŠČЈA KOŽA

Ako vam se koža konstantno ježi, što nastaje od prekomjernog keratina, spadate u jednu trećinu populacije koji ima ovaj problem. To se dešava obično na rukama. Ako vam mnogo smeta, koristite sredstava za kupanje bez sapuna, koja obezbjeđujudovoljnu hidrataciju. Ili imitirajte Kleopatru, zaronite u kadu s mlijekom, jer mliječna kiselina pomaže. Ako vas problem uporno muči, vaš dermatolog će vam predložiti adekvatan lijek.

Recept za Kleopatrinu kupku i danas liječi mnoge kožne boljke...

12. IMATE STOMAČIĆ

Možda volite svoj stomačić, možda je on i drugima primamljiv, ali znajte da tako utrostručujete rizik od demencije, ali i dijabetesa i srčanog udara.

13. CRVENI DLANOVI

Ovo može biti rani simptom bolesti jetre. Vjerovatno se pritom osjećate umorno i letargično. Konsultujte se sa ljekarom.

14. NERAVNINE NA NOKTIMA

Horizontalna linija na noktu može biti znak ranijih bolesti ili loše ishrane. Nokti u obliku kašike krivi sa spoljašnje strane mogu biti znak anemije. Nokti blijedi u korijenu, a smeđecrveni na vrhu mogu ukazati na probleme s bubrezima.

15. HLADNA STOPALA

Iako su udaljena od srca, stopala su prvi pokazatelj kardiovaskularnih problema. Pretjerano hladna stopala i dlanovi mogu biti znak Rejnaudovog sindroma, gdje je u zaostatku dovod krvi u ove djelove tijela. Ali nemojte problem rješavati time što ćete obuti čarape. Potrebne su ozbiljne pretrage.